12 Ağustos 2013 Pazartesi

Hindistan'da yunusların esareti bitiyor, ya bizde?

Onların düşünceleri, hatıraları, hayalleri, aile ve arkadaşlık ilişkileri var... Bunları biz değil, bilim adamları söylüyor. Üç ülkeden sonra Hindistan'da da 'insan olmayan birey' kabul edilen yunusların Türkiye'deki esareti ise sürüyor.



ABD'li araştırmacılar, aradan 20 yıl geçmiş bile olsa, yunusların eski dostlarının ıslıklarını hatırlayabildiklerini tespit etti. İşte böylesine vefakar olan yunuslar, Hindistan'da da 'insan olmayan bireyler' olarak tanınmaya başladı. Bu tarihi karar, yunusların ticari amaçlarla kullanılmasını ve ithalatını yasaklıyor. Hintli hükümet yetkilileri, yunus parklarının yasaklanması için çalışmalara başladı bile. Yunusların gösteri hayvanı olarak kullanılması dünyanın pek çok ülkesinde protesto edilen bir durum. Daha önce Kosta Rika, Macaristan ve Şili, yunusları birey olarak kabul etti. Türkiye'de de yunusların özgürlüğüne kavuşması için yoğun bir çaba var.

TÜRKİYE'DEN STK'LARIN DA PAYI VAR

Yunuslara Özgürlük Platformu'ndan Öykü Yağcı, Hindistan'ın bu kararıyla birlikte, hayvanlara yönelik davranış kalıpları adına devrimsel bir adım atmış olduğu görüşünde: "Her şeyden önce hükümetlerin yasal düzeyde haklar ve hak ihlalleri konusunda kolaylıkla harekete geçebileceğini kanıtladı. Geçtiğimiz yıl Facebook'taki 'Yunus Parkları Kapatılsın' sayfamıza bir Hintliden gelen mesajda, yeni açılacak parkta çalışacak yunus eğitmenleri aradıkları yazıyordu. Biz de bu kişiye parkın nerede açılacağını, kaç hayvan barındırmayı düşündüklerini sorduk. Ardından, bu olumlu kararın çıkmasını sağlayan Federation of Indian Animal Protection Organizations'tan hayvansever bir yetkiliye ulaştık ve kendisine elimizdeki bilgileri ilettik. O zamanlar açılması planlanan parka karşı başlatılan mücadele, sonrasında bir bütün olarak sürdü Hindistan'da." Türkiye'nin ise İspanya'dan sonra Avrupa'nın en fazla yunus gösteri merkezi barındıran ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekiyor Yağcı: "Hâlâ yunus gösterileri yasak değil. Kaş Yunus Parkı'na karşı yürüttüğümüz iki senelik mücadele sonunda bu çaba başarıya ulaştı ama Türkiye'de yunuslar hâlâ tutsak."

Hayvanlar eğlence amaçlı kullanılamaz

Yaşam Hakkına Saygı Derneği Başkanı Özgün Öztürk, Hindistan'ın yunuslarla ilgili kararını sevindirici buluyor ve ekliyor: "Türkiye'de sadece insanların değil, tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyulan günlerin gelmesi bizlerin varlık sebebi. Bu noktaya gelir miyiz, gelmez miyiz bilmem ama uğrunda savaşırız, savaşıyoruz. Bizimkisi bitmeyen bir mücadele, tüm kalıplarla, önyargılarla, sevgisizlikle, adaletsizlikle ve rantla..."

PRİMATLAR DA AYRICALIKLI

Yeryüzüne Özgürlük Derneği bazı ülkelerde yunus ve primatların zeka düzeylerinden ötürü, yasada diğer hayvanlardan ayrıldığına dikkat çekiyor: "İspanya, Haziran 2008'den bu yana primatları, insana yakın bir statüye koydu. Biz, insan menfaati uğruna hiçbir canlı türünün sömürülmesini tasvip etmiyoruz. Türkiye'de yetkililerin umursamazlığına rağmen insanlar, hayvanlara yönelik ayrımcılıklar konusunda hızla uyanıyor. Bu da bize beş-10 sene içerisinde başta sirkler ve yunus parkları olmak üzere bu zulüm merkezlerinin kapatılabileceği inancını aşılıyor. Türkiye'de de hayvanlı sirklerin yasaklanması için bir kampanya başlattık."

Kaynak: Sabah