3 Ağustos 2013 Cumartesi

Erkekler Temmuz'da 9 Kadın Öldürdü, 20'sine Tecavüz Etti

bianet'in çetelesine göre, erkekler Temmuz'da dokuz kadın öldürdü, 20 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 19'una cinsel tacizde bulundu. 2013’ün ilk yedi ayında 97 kadın öldürüldü, 97 kadına tecavüze uğradı.


bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Temmuz’da dokuz kadın öldürdü, 20 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 10 kadına şiddet uyguladı, 19 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Üç kadın kocalarına karşı hukuki süreci başlattıkları halde öldürüldü. Tecavüzlerin yüzde 50’si kadınların evinde, yüzde 55’i tanıdıkları erkekler tarafından gerçekleştirildi.

2013’ün ilk yedi ayında, erkekler 97 kadın öldürdü, 97 kadına tecavüz etti, 127 kadını yaraladı, 110 kadına cinsel tacizde bulundu.  Erkekler Haziran’da ise 15 kadın öldürdü, 16 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 19 kadını yaraladı, 18 kadına cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Temmuz’da sekiz ilde dokuz kadın öldürdü. Bir kadın kocası hakkında çıkarttığı uzaklaştırma kararına, biri açtığı ceza davasına, biri ise şikayetçi olmasına rağmen öldürüldü. Bir erkek ise denetimli serbestlikten faydalanarak cezaevinden çıkınca karısını öldürdü.

Temmuz’da öldürülen iki trans kadının failleri, trans cinayetlerinin çoğunda olduğu gibi belirlenmedi. Dört kadını kocaları, ikisini eski kocaları, birini ise tecavüze kalkışan tanımadığı bir erkek öldürdü.

Öldürülen dokuz kadından beşi ateşli silahlarla, ikisi bıçakla, biri boğularak, biri dövülerek öldürüldü.

Temmuz’da kadın katlinin gerçekleştiği iller Adana, Afyon, Antalya, Aydın (2), Batman, İstanbul, İzmir ve Uşak.

Ayrıca Mardin’de bir korucunun tecavüzüne uğrayan 20 yaşındaki kadın tecavüzcüsü cezalandırılmayınca, İzmir’de bir trans kadın sevgilisinden şiddet gördüğü için intihar etti.

Tecavüz

Erkekler Temmuz’da 13 ilde 20 kadına tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu. Kadınların yüzde 55’ine tanıdıkları erkekler tecavüz etti, tecavüz olaylarının yüzde 50’si kadınların yaşadığı evde gerçekleşti.

Fuhşa zorlanan bir kadın, kaçmak için kendini trafikte bir aracın önüne atınca ağır yaralandı. En az 10 tecavüzcü tutuklandı, dört tecavüzcü ifadeleri alınıp serbest bırakıldı.

İki kadın ve kız çocuğuna babaları, ikisine kuzenleri, ikisine arkadaşları, birine sevgilisi, birine annesinin sevgilisi, birine doktoru, birine yaşadığı şehrin belediye başkan yardımcısı tecavüz etti. Dokuz kadına ise tanımadıkları erkekler tecavüz etti.

20 tecavüz vakasından 11’u evde, üçü kadınların alıkonuldukları mekanlarda, ikisi arabada, ikisi sokakta, biri otel odasında, biri doktor muayenehanesinde yaşandı.

Tecavüzcü erkeklerin yaşı 17 ila 62, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 8 ila 80 arasında değişiyor.

Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana (2), Ağrı, Antalya, Balıkesir (2), Elazığ, Erzurum, Isparta, İstanbul (3), Muğla (2), Siirt, Sinop, Tekirdağ ve Zonguldak (3)

Şiddet – yaralama

Erkekler Temmuz’da sekiz ilde 10 kadına şiddet uyguladı. Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü.

Beş kadın kocası, biri eski kocası, biri babası, biri sivil polis, biri ise tanımadığı erkekler tarafından şiddete maruz kaldı. Bir erkek darp ettiği karısını iki gün boyunca eve kilitledi.

Erkekler altı kadını darp etti, üç kadını bıçakla yaraladı, bir erkek karısının suratını asit dökerek yaktı.
Temmuz’da erkek şiddetinin yaşandığı şehirler Adana, Afyon, Antalya, Balıkesir, Batman, Eskişehir, İstanbul (2), Kayseri ve Maraş.

Taciz

Temmuz’da erkekler beş ilde 19 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Beş kadın ve kız çocuğu tanımadıkları erkeklerin, biri iş arkadaşının, biri eski sevgilisinin, 12 kız çocuğu öğretmenlerinin tacizine uğradı.

Taciz vakalarının 12'si’okulda, ikisi otobüste,  ikisi sokakta, biri işyerinde, ikisi telefon aracılığıyla gerçekleşti.

Taciz eden erkeklerin yaşı 29 ila 83, tacize uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşı 8 ila 26 arasında değişiyor.

Temmuz’da cinsel tacizlerin yaşandığı iller Amasra, Çorum, İstanbul (3), Konya (12) ve Zonguldak.

Bölgelere göre

Temmuzda 24 ilde 58 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı. En çok şiddet Marmara ve İç Anadolu’da yaşandı.

57 erkek şiddeti vakasından 14’ü İç Anadolu, 13’ü Marmara, dokuzu Akdeniz, sekizi Ege, yedisi Karadeniz, üçü Doğu Anadolu, üçü Güneydoğu Anadolu’da yaşandı.

Kaynak: Bianet

Temmuz ayındaki erkek şiddetinin tam metnine ulaşmak için tıklayın.

Temmuz ayındaki erkek şiddetine karşı kadınların mücadelesi ile ilgili habere ulaşmak için tıklayın.