12 Haziran 2013 Çarşamba

Türkiye'deki devlet terörü, Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi'ne taşınıyor!

İnsan hakları, hayvan hakları ve ekoloji konularında uluslararası çapta faaliyet gösteren Yeryüzüne Özgürlük Derneği, son olarak, Türkiye’de yaklaşık 2 haftadan beri süren orantısız polis müdahalelerinden kaynaklanan hayvan hakları ihlallerinin son bulması için bir dizi girişim başlattığını açıkladı.



Türkiye, ilk kez Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi'ne şikâyet ediliyor

Cenevre’de bulunan Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne hükûmet hakkında şikâyette bulunacaklarını açıklayan Yeryüzüne Özgürlük Derneği “2 haftadır devlet eliyle sokaklar savaş alanına çevrildi, birçok üzücü olay yaşandı. İnsanlar için, derneğimiz de dahil olmak üzere insan hakları örgütleri birçok girişimde bulundu, bulunmaya da devam ediyor. Ancak yoğun polis şiddeti sırasında hakları ihlal edilen, sakatlanan ve ölen hayvanlar konusunda maalesef herhangi bir girişim olmadı. Bir ilk olarak Türkiye'yi uluslararası mahkemeye şikâyet edeceğiz. Bu görünmez, dehşet verici tablo karşısında harekete geçiyoruz. Türkiye’de neler olup bittiğini tüm dünyaya göstereceğiz” şeklinde yazılı açıklamada bulundu.

Türkiye’de süregelen ve tüm dünyanın yakından takip ettiği “Gezi” protestolarındaki polis şiddeti dolayısıyla mağdur edilen hayvanların fotoğraf ve videolarını derlediklerini ve bu hafta Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıklayan dernek, her türlü bilgi, fotoğraf ve tanıklığa ihtiyaç duyduklarını söyleyerek hükûmetin “emniyet tedbiri” olarak uyguladığı orantısız gücü eleştirdi:

“Hükûmet, savaş açmışçasına günlerdir kimyasal gaz, plastik mermi, ses bombası ile meşru talepleri olan insanların direncini kırmak için her türlü yolu deniyor. Bu müdahalelerin tamamı doğaya, hayvana, insana birer saldırı niteliğinde; binlerce insan yaralandı, ‘anayasal hak’ olduğu iddia edilen ifade, yürüyüş gibi haklar alenen yok sayıldı ve sırf bu haklarını kullanmak isterken insanlar hayatlarını kaybetti. Süreci endişe ve öfke ile izliyoruz, Türkiye'de devletin sebep olduğu hak ihlalleri nedeniyle adalete, hukuka olan inancımızı ve itibarımızı tamamen yitirdik. Doğaya, hayvana, insana kontrolsüz, acımasız bir şekilde yöneltilen bu zulmü durdurmak ve tüm dünyaya duyurmak için elimizden geleni yapacağız”

“Hükûmeti ve devleti sorumlu tutuyoruz”

Yurtdışından, Türkiye'de tırmanan şiddet ortamı ile ilgili çok sayıda e-posta aldıklarını belirten Yeryüzüne Özgürlük Derneği “tüm dünya Türkiye’de olup bitenleri endişe ile izliyor. Özellikle son iki haftada Türkiye, hukukun, özgürlüğün, demokrasinin olmadığı bir coğrafya haline geldi. Protestolarda insanlar ölüyor. Ölüm haberleri artık bıçağın kemiğe dayandığı son noktaydı” diyerek endişelerini dile getirdi ve her türlü hak ihlalinden hükûmeti ve devleti sorumlu tuttuklarını belirtti.

Hayvanlar da polisin gazından etkilendi



Sokaklardaki yoğun gaz müdahaleleri ve eylemlerde kullanılan havai fişeklerin atılması sırasında hayvanları kaos ortamından kurtarmak için hayvan hakları aktivistlerinin ve gönüllülerin seferber olduğunu dile getiren Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Veteriner Sağlık Teknikeri Burak Özgüner “İnsanlarla birlikte yaralı, sakatlanan çok sayıda hayvan var. Özellikle kuşlar, gaz ve ses bombaları ve havai fişekler nedeniyle dengelerini geçici ve kalıcı olarak kaybedip sakatlanıyor. Saldırılar o kadar yoğun ki İstanbul’daki birçok klinik, Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan, rahatsızlanan hayvanlarla dolup taşıyor. Hamile hayvanların, kuşların polisin patlattığı gaz ve ses bombaları ve eylemlerde kullanılan havai fişekler nedeniyle öldüğünü biliyoruz.” dedi.



Dün, bir veteriner polikliniğine Gezi Parkı'ndaki veteriner revirinden ulaştırılan çok sayıda hayvanla birlikte, Gezi Parkı'na nereden geldiği bilinmeyen bu civciv de yaşam savaşı veriyor.