1 Mayıs 2013 Çarşamba

ÇHD: Devlet 1 Mayıs’ı Kana Buladı

ÇHD İstanbul’da 1 Mayıs’ta polisin şiddetine maruz kalanlar hakkında bilgi vererek 1 Mayıs’ta emniyet güçlerinin emekçilerin canına kastettiğini ifade etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi İstanbul Barosu'nun önünde yaptığı açıklamada, son yıllarda Taksim’de büyük bir coşkuyla kutlanan 1 Mayıs’ın bu yıl “devlet eliyle kana bulandığını” ifade etti.

“Yüzlerce insanımız kimyasal gaz kullanımı sonucu ya da doğrudan polis şiddetine maruz kalarak yaralanmıştır.

“Sadece Şişli Etfal Hastanesi’ne bugün 200 kişi başvurmuştur. Her bir sokak arası, hastane bahçeleri, meydanlar, kısacası Taksim’e çıkan bütün yollar gaza bulanmıştır.”

“Bu azgın saldırının gerisindeki tek neden, devrimci 1 Mayıs kararlılığından duyulan korkunun kendisidir” denilen ÇHD açıklamasında yaralanalar hakında da bilgi verildi.

“Dilan Alp, 17 yaşında bir genç kadın, Taksim İlkyardım Hastanesi’nde ameliyata alınmıştır. Polisin azgın teröründen korunmak adına bir eve sığınmışken, kapılar kırılarak gözaltına alınmış, darp edilmiştir. Dilan’ın kafası adeta ezilmiştir. Şu an hala hayati tehlikesi devam etmektedir.

“Zafer Yolcu, emekliliği yakın bir Telekom işçisi, şuan Haseki Hastanesi’nde ameliyata alınmıştır. Zafer Yolcu’nun kafasına gaz bombası fişeği isabet etmiş ve kemikleri göçmüş ve beynine biber gazı sızdığı söylenmiştir. Yolcu’nun hayati tehlikesi devam etmektedir.

“Meral Dönmez, Yürüyüş muhabiri, basın emekçisi olarak katılmış olmasına rağmen, polis tarafından hedef alınarak hunharca darp edilmiştir. Beyin kanaması geçiren ve ameliyata alınacak olan Meral Dönmez’in hayati tehlikesi devam etmektedir.

“Serdal Gül ve Fehmi Oran Meşe, her ikisi de kafalarına isabet eden biber gazı fişeği sonucu yaralanmış ve ameliyata alınmıştır. Gül ameliyattan çıkmış, hayati tehlikesi sürmektedir. Meşe ise hala ameliyattadır.

“İbrahim Akal, beyin travması geçirmektedir. Gözüne isabet eden biber gazı fişeği yüzünden gözünün birini tamamen kaybetmiştir. Samatya Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Akal’ın sağlık durumu hala ciddiyetini korumaktadır.”

"Sorumlu devlettir"

ÇHD ayrıca tendonları kopan, ağzına isabet eden fişek yüzünden dişleri kırılan, yüzüne isabet eden fişek yüzünden elmacık kemiği kırılan, kafası yarılan onlarca kişinin bulunduğunu da bildirdi.

 “Görüldüğü üzere, devlet terörü münferit değildir. Tam aksine 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen onbinler bilinçli bir biçimde hedef alınmış, canlarına kastedilmiştir.”

“Yasadışı marjinal gruplar” söylemini kullanan İstanbul Valisi ve hükümet yetkililerinin olayların sorumluluğunu üstlenmekten kaçındığını belirten ÇHD’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

“Ancak artık bu yalanlar gülünç olmak dışında bir anlam taşımamaktadır. Sokakları savaş alanına çeviren onlardır.

“İnsanları yaralayan, yerlerde sürükleyen, biber gazı ile zehirleyen onlardır.

“Şehrin sokaklarını kapatarak, toplu taşıma olanaklarını gasp ederek, ulaşım hakkını engelleyen onlardır.
“Bu sefer bu terörün mimarlarının kendi suçlarını örtbas etmeleri mümkün değildir.

“Biber gazları ile sokakları göz gözü görmeyecek hale soksalar da, gerçeklerin üstünü örtmek mümkün değildir.

“Yine istedikleri kadar bariyerler diksinler, istedikleri kadar yolları kapasınlar ama Taksim bu coğrafyanın işçi-emekçilerinin, onurlu insanlarının, devrimcilerinin yüreğinde 1 Mayıs alanıdır ve böyle olmaya devam edecektir!”

Kaynak: Bianet