5 Mayıs 2013 Pazar

ÇED Toplantısı Yapılamadı

Karabigalılar termik santral için yapılmak istenen ÇED toplantısını engelledi. Toplantının yapılamamasına rağmen tutanağa yapıldığının yazılması üzerine Çanakkale Çevre İl Müdürü hakkında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.



Köylüler Karabiga’da yapılmak istenen çevre etki değerlendirme (ÇED) toplantısını yaptırmadı. Toplantı yapılmadığı halde tutanaklara yapıldığı yazıldı.

Alarko şirketinin Çanakkale, Karabiga’da termik santrali yapmak ve kül depolama alanını taşımak için ÇED toplantısı gerçekleştirmek istedi.

Ancak toplantının yapılacağı düğün salonunun çevresinde toplanan köylüler “Karabiga’yı termikçiye teslim etmeyeceğiz” diyerek ÇED toplantısını düzenleyecek yetkilileri içeriye almadı.

Halkın termik santral istemediği şeklinde tutanak tutulması ve tutanağın kendilerinin de görebileceği şekilde hazırlanması için  köylüler toplantı salonu önüne masa açtı.

Köylülere toplantı yapılamadığı yönünde tutanak tutulacağı söylendi.

Ancak ardından Çanakkale Çevre İl Müdürü Namık Güven ve şirket yetkililerin tutanak hazırlamaları için koyulan masa jandarma tarafından çembere alındı. Güven “Bilgilenmek isteyen, sorusu olan var mı” diye sordu ve söylenenin aksine tutanağı “toplantı sona ermiştir” diye imzaladı.

Suç duyurusu

Karabiga Çevre Platformu sözcüsü Aslı Badem, tutanağın toplantı yapılmıştır diye tutulması karşısında avukatların çağırılmasını istedi.

Çanakkale Çevre İl Müdürü Namık Güven ve şirket yetkilileri toplantı yerinden jandarma eşliğinde çıkarıldı.
Olayların ardından Karabigalılar, Karabiga Belediyesi’ne yürüdü ve Belediye Başkanı Muzaffer Karataş’a tepki gösterdi, istifa etmesini istedi.

Karabiga Çevre Platformu ve Biga Çevre Derneği toplantı yapılmadığı halde yapıldığı yönünde tutanak tutan Çanakkale Çevre İl Müdürü Namık Güven hakkında usulsüzlük gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

* Bu haberde kurecikplatformu.org, canakkalekripto.blogspot.com, canakkalememleket.com, canakkale.net’ten yararlanılmıştır.

Kaynak: Bianet