20 Şubat 2013 Çarşamba

Artık Operasyonda Orman Yakmak Suç Değil


Dersim'de askeri operasyonda çıkan orman yangınları 'kanunun verdiği yetki kapsamı'nda sayılarak suç olmaktan çıkarıldı.

Dersim Barosu Başkanı Fatma Kalsen ve İHD Temsilcisi Barış Yıldırım OHAL’in başladığı 1987’den 2012 yılına kadarki süreçte askeri operasyonlarda atılan mühimmatlardan kaynaklı orman yangınlarını yargıya taşıdı. Suç duyurusunda, ‘ormanlarda yangın çıkabileceği bilinmesine rağmen bombalandığı’ ileri sürüldü.

Dersim Savcılığı, şikâyet üzerine İl Orman İşletme Müdürlüğü’nden 2002’den bu yanaki yangınlarla ilgili bilgi istedi. Gelen bilgide, çeşitli yangınlarla ilgili kimi faillerin halen yargılandıkları ifade edildi. Oysa İHD’li Barış Yıldırım’a göre bu yangınlar askeri operasyonlardan kaynaklanmıyordu.




Terörle mücadele edildi

Savcılık da yaptığı incelemenin ardından, terör örgütüyle mücadelenin devletin en temel görevi olduğunu ve görevini yerine getirmek için terör örgütleriyle mücadelesinde orantılı güç kullanılması sonucunda orman yangınları çıkmasının TCK 24. maddesine göre, ‘kanunun verdiği görevi yerine getirmek’ kapsamında kaldığı ve buna ceza verilemeyeceği ifade edildi.

Savcılık ayrıca, 25 Aralık 2012’deki kovuşturmaya yer olmadığına dair kararında, ‘Terör örgütünün yol kesme, halı saha tarama ve bombalama gibi eylemlerinin olması ve faillerinin yakalanmasına yönelik operasyonlar yapıldığı, örgütün bu eylemleriyle orman yangınlarına neden olduğu’ kaydedildi. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi ’ne yapılan itiraz 31 Ocak’ta reddedilince karar kesinleşti.

İHD’li Yıldırım, operasyonlar sürecinde, milli park statüsündeki Munzur Vadisi başta olmak üzere, tabiata zarar veren ciddi yangınlar çıktığını kaydederek “Bunlar etkili şekilde soruşturulmazsa yangınlar devam edebilir” dedi ve anayasanın “Ormanlara zarar veren faaliyete izin verilmez” şeklindeki 169. maddesini anımsattı. Yıldırım, Dersim Harekâtı’nda Başbakanlık’tan İçişleri Bakanlığı’na gönderilen yazılarda, “Meşeliklere zarar verilmemeli” dendiğini de vurguladı.

Kaynak: Radikal