6 Aralık 2012 Perşembe

PANELE DAVETLİSİNİZ: "Uygarlık Tüm Canlıları Yok Etmeden"

Bu yıl 4. kez düzenlenen Hangi İnsan Hakları Film Festivali'nde yaşam hakkı ihlalleriyle ilgili filmlerin içerisinde hayvan haklarına ait belgesel ve filmler de gösterilecek. Hayvan sömürüsündeki son durumu ve gerçekleri gözler önüne sermek için 08 Aralık  2012, Cumartesi günü saat 16:00'da Tütün Deposu'nda "Uygarlık Tüm Canlıları Yok Etmeden" isimli bir panel gerçekleşecek.

Yönetmen Tolga Öztorun moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde; İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı ve Hayvan Hakları Hukuku Öğretim Görevlisi Av.Hülya Yalçın; "Yaşam hakkına HAYVAN parantezi açmalı" konuşmasıyla, Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nden Burcu Çelik "Türcülük, Tekno-endüstriyel Kapitalist Sistem, Hayvan Özgürlüğü, Vegan-Vejetaryen Beslenme" ile ilgili konuşmasıyla ve Yaşam Hakkına Saygı Derneği'nden Gazeteci-Yazar Özgün Öztürk "Her şey bitti sıra itlere geldi/Sokak Hayvanları" konuşmasıyla bir söyleşi gerçekleştirecek. 

Açıklama: Dünyada her yıl milyonlarca hayvan, hiçbir somut fayda beklentisi olmadan deneylerde ısıtılıyor, donduruluyor, zehirleniyor, aç bırakılıyor, parçalanıyor, depresyona sokuluyor, ruh hastası yapılıyor. Her yıl yaklaşık 50 milyar hayvan, eti için öldürülüyor. Sınai hayvancılık tesislerinde hayatlarının her saniyesinde acı çekiyor, güneş ışığı görmeden ya da toprağa ayak basmadan öldürülüyorlar. Spor amaçlı avcılıkta, kürk sanayinde, eğlence sektöründe ise hayvanlara acı çektirmek için herhangi bir gerekçe göstermeye bile gerek duyulmuyor. İnsan tarafından evcilleştirilerek doğadan kopartılıp sokaklara mahkum edilen kedi ve köpekler, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koruma adı altında “ölüm yasası” ile yok edilmeye çalışılıyor. Sokaklardan köpekler toplatılıyor, yabancı uyruklu gemilere bindirilerek gemi personeline yemek yaptırılıyorlar. Onları koruyacak adalet ve hukuk sistemleri yok! Hayvanlara işkence yapanlar hala kabahatler kanunu ile cezalandırılıyor. Kimi zaman deney için kimi zaman kürk ve etleri için yurt dışına kaçırılan sahipsiz sokak hayvanları, farkında olmadıkları bir sömürü düzeninde acılar içinde ölüyorlar. Sürekli ahlâk, adalet ve eşitlik gibi kavramlardan söz ediyor, ama sıra hayvanlara gelince birdenbire apayrı bir ahlâk anlayışına geçiyoruz. Daha az acı çektikleri, daha az zeki oldukları düşüncesiyle hayvanların zulüm ve acı dolu yaşamı görmezden gelinerek meşrulaştırılıyor. Tekno-endüstriyel kapitalist sistemde kendisini en tepeye koyan insan; doğayı ham madde deposu gibi kullanarak ilerleme, teknoloji ve bilim adına tüm canlıların yaşamlarını tehdit etmeye devam ediyor. Yaşam hakkı ihlallerinin hayvan hakları boyutunu ele alan panele tüm yaşam hakkı savunucularını davet ediyoruz.

Festival'de hayvan haklarıyla ilgili gösterilecek belgeseller: 
HAYIRSIZ ADA, Serge Avedikyan, Fransa-Türkiye
İSTANBUL’UN SOKAK KÖPEKLERİ, Serge Avedikyan, Fransa-Türkiye
KEDİLER, KÖPEKLER VE İNSANLAR / Motoharu Iida, Japonya
ADAK, Amandine Faynot, Fransa-Türkiye

Panel"Uygarlık Tüm Canlıları Yok Etmeden!" 

Tarih: 8 Aralık 2012, Cumartesi 
Saat: 16:00 
Yer: Tütün Deposu