27 Nisan 2012 Cuma

Fethiye'deki tecavüz davasında beraat

Fethiye'deki toplu tecavüz davasında sanıklar beraat ettirildi. Kadınlar, kararı ellerindeki pet şişeleri adliye binasına atarak protesto etti.


Fethiye'de bir kadına toplu halde tecavüz eden sanıkların yargılandığı davada, karar çıktı. Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları beraat ettirdi.

Kadın örgütleri davayı izlemek üzere, İzmir, İstanbul ve Ankara'dan Fethiye'ye gitti. Adliye önünde buluşan kadınları, bir kadın ve bir erkek polis karanfillerle karşıladı. Kadınlar, "Adalet sağlanıncaya kadar bu çiçekleri kabul etmiyoruz" diyerek çiçekleri almadı.

Kadınlar duruşma boyunca adliye önünde beklerken, görülen davada sanıkların tamamı "delil yetersizliği" gerekçesiyle beraat ettirildi.

Kadınlar, kararı ellerindeki pet şişeleri adliye binasına atarak tepkiyle karşıladı.

Daha sonra otobüslere binen kadınlar, kent merkezinde eylem yapmak üzere yola çıktı. Polis, kadınların aracının önünü kesince, kadınlar oturma eylemine başladı.

NE OLMUŞTU?

2007 yılında Fethiye'nin Gebeler kaplıcasında bir otelde resepsiyon görevlisi olan B.S, ikisi küçük yaşta olmak üzere V.K., A.N.O, V.K., M.K., S.K. ve G.K. tarafından tecavüze uğradı. Uzun süre dava açılmayan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurunun ardından Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılabildi.

Davada sanıkları Muğla Barosu Başkanı savundu. Sanıklar ve avukatları, tecavüz mağduru kadının sosyalist ve kadın örgütleriyle olan ilişkisini, "tecavüzün olamayacağı"na dair kanıt olarak gösterdi.

Kaynak: ETHA

"Fethiye" Sanıklarının Beraatine...

Kadınlar toplu tecavüz davası sanıklarının beraatini "Fethiyelilerin güvende olmadığını düşünüyoruz çünkü tecavüzcüler dışarıda" sözleriyle değerlendirdi. Polis kadınların merkezde açıklama yapmasına izin vermedi.


 Fethiye Adliyesi'nde görülmekte olan toplu tecavüz davası, yedinci duruşmada karara bağlandı. Altısı yetişkin, ikisi suça sürüklenen çocuklardan oluşan sanıkların hepsi beraat etti.

Avukatlardan Çiğdem Hacısoftaoğlu duruşmada yaşananları şöyle anlattı:

"Bir önceki duruşmada savcı delil yetersizliğine istinaden beraat konusunda mütalaa vermişti.
Bu duruşmada da sanık vekilleri, sanıkların tecavüzü gerçekleştirmediğini, hatta bu dosyada bir tecavüz olmadığını, müvekkilimizin kurgusundan ibaret bir senaryo olduğunu ve asıl mağdurların kendi müvekkilleri olduğunu söyleyerek savunmalarını yaptılar.

"Altı yetişkin sanık ve iki suça sürüklenen çocuk delil yetersizliğinden beraat etti. Gerekçeli karar henüz açıklanmadı. Kararı temyiz edeceğiz."

Şu anda 350'nin üzerinde kadın Fethiye adliyesi önünde "Biz bitti demeden bu dava bitmez", "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Tecavüzcü yargı hesap verecek" sloganları atarak kararı protesto ediyor.
Duruşmanın ardından tecavüze uğrayan kadının avukatlarının yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Soruşturma başından itibaren özensiz bir şekilde yürütülüyor. Bu suçun ortaya çıkarılmasının hedeflenmediği açık. Dava zaten olağanüstü yargı yolları sayesinde, AİHM'e başvurulduktan sonra açılabildi.

"Bu dava müvekkilimize karşı oluşturulan önyargı ağı içinde yürüdü. Cinsel şiddet suçlarında kadının beyanı esas alınarak yargılamanın yürütülmesi gerekir. Busuçlar kapalı alan suçlarıdır ve tanıkları olabilecek suçlar değildir. Bu nedenle tecavüz suçlarında kadını beyanı esas alınmalıdır. Ancak bunun aksi karşı tarafça ispatlanabiliyorsa tartışılabilir.

"Cinsiyetçi yargının ve bu davaların peşinde olmaya devam edeceğiz."

Polis kadınların şehir merkezine gitmesine izin vermiyor

Beraat kararının ardından, kadınlar otobüslerle adliye önünden şehir merkezine doğru harekete geçti. Polis otobüsleri durdurunca, kadınlar yürümeye başladı ancak yine polis engeliyle karşılaştı.

Deniz Gülmez, "Fethiye halkının güvende olmadığını düşünüyoruz çünkü tecavüzcüler dışarıda. Şehir merkezinde açıklama yaparak bunu Fethiye halkına duyurmak istiyoruz. Polis yolumuzu kesti, bir itiş kakış yaşandı. Polis otobüslere binip şehirlerimize dönmemizi istiyor" diye konuştu.

Saat 18.50 itibariyle kadınlar otobüslere binerek şehirlerine dönmeye başladı.

Dava sürecine dair notlar için tıklayın.

Kaynak: Bianet