26 Nisan 2012 Perşembe

Askeri bölgede kafatası çıktı

Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde askeri bölge olarak kullanılan Dumlupınar Mahallesi'nde yapılan kazı sırasında kafatası ve kemik parçaları çıktı. İHD, söz konusu alanda toplu mezar olabileceğini bildirdi.

Uzun yıllar askeri bölge olarak kullanılan Tatvan ilçesine bağlı Dumlupınar Mahallesi Radyolink mevkisinde ev yapmak için kazı yapan Yakup Şeflekçi, kazı sırasında bir kafatası ve kemik parçaları buldu. Şeflekçi, kafatası ve kemikleri görünce kazıyı durdurup, polis ve jandarmaya haber verdi. Olay yerine gelen ekiplerin yaptığı ön incelemede kafatası ve kemiklerin insana ait olduğu belirlendi.

Kemiklerin çıkması üzerine kazı çalışmaları durdurulurken, Tatvan Cumhuriyet Savcılığı ise, konuyla ilgili olarak inceleme başlattı. Savcı, kafatası ve kemikleri alarak Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Kemiklerin çıkmasından sonra İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan ile MEYA-DER Yöneticisi Nihat Oruç olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ceylan ve Oruç, savcı ve görgü tanıklarıyla görüşerek konuyla ilgili olarak bilgi topladı.

TOPLU MEZAR OLABİLİR

Yapılan incelemelerden sonra açıklama yapan İHD Temsilcisi Hasan Ceylan, kemiklerin bulunduğu alanın geçmişte kontrol altında sıkı tutulan bir alan olduğunu ve bu olayında yeni bir toplu mezar olduğuna şüphesinin yüksek olduğunu söyledi.

İHD ve MEYA-DER olarak konuyla ilgili gerekli bütün girişimleri yapacaklarını dile getiren Ceylan, "Bitlis'te, Tatvan'da ve Mutki'de 90'lı yıllarda yasadışı işlere bulaşmış korucu veya JİTEM mensubu itirafçıların bize gelerek bu tür infazların yaşandığını ve olay yerlerini bize anlatmışlardı. Şu ana kadar 350-400 civarı toplu mezar tespit ettik. Bu gün burada çıkan kemiklerinde yeni bir toplu mezara ait olduğu konusunda hiçbir şüphemiz yoktur. Biz bu gün gerekli incelemeleri yaptık. Ancak burada çıkan kemiklerle ilgili gerekli bütün girişimleri yapacağız. Bu olayın kapanmaması için kamuoyu da duyarlı olması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: ETHA