20 Ocak 2012 Cuma

Katliam protestosunda kadınlara şiddet ve taciz

İstanbul'da Roboski katliamı protesto eylemine polisin müdahale etmesi sonucu gözaltına alınan, darp ve taciz edilen kadınlar İHD'de basın toplantısı düzenledi. İnce arama, taciz gibi birçok şiddetin yaşandığı polis müdahalesinde, polislerin kadınları özel hedef aldığı belirtildi.

8 Ocak'ta Roboski katliamını protesto eyleminde gözaltına alınan ve darp edilen İmeceli ve BDP'li kadınlar, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Kadınlar, Roboski katliamını protesto etmek için yaptıkları eylemin ardından polisin eylemcilere müdahale ettiğini ve özellikle kadınları hedef aldığını aktardılar.

Gözaltına alınan ve şiddete uğrayan Esenyurt eski DTP Eş Başkanı İlkay Özkan Kartal yaşadıklarını şu şekilde aktardı: "Açıklama bitmeden önce, tacizlere başladılar. İnsanları dağıtmak istediler. Biz tekrar öteye gidip kolkola girdik, baskı ve tacizlere dur diyebilmek için. O sırada, kadınlar hedef gösterildi. O anda beni kadın arkadaşlarımın arasından çekip aldılar. Yere yatırıp suyun içinde gerek sivil gerek çevik kuvvet darp etmeye başladı. Bacaklarıma, belime vurup saçlarımdan çekmeye başladılar. O sırada Esenyurt Emniyet Müdürü Yardımcısı 'siz ne yapıyorsunuz bir kadınla mı baş edemiyorsunuz?' diyerek o da fırlayıp geldi ve saçlarımdan çekti omuzuma vurmaya başladı. "

'ARABADA ŞİDDET VE TACİZ DEVAM ETTİ'

Kartal, saldırının polis arabasında da devam ettiğini belirterek şöyle devam etti: "Çevredeki insanların görüp tepki göstermesi üzerine, beni arabanın yanına çekip taciz etmeye başladılar. Belime ve farklı yerlerime vurdukları için ciddi bir şekilde kanamam başladı. Bu durumu belirtmemize ve tepki göstermemize rağmen saldırı devam etti. Kadınlar bana yardımcı olmak istedi ancak onları da tartaklayarak, taciz ederek arabaya sokmaya çalıştılar. Bizimle birlikte 4 erkek arkadaşta şiddete maruz kaldı. Arabanın içine koydukları zaman 'Siz nasıl direnirsiniz' dediler. Beni koltuğun altına alıp hem şiddet uyguladılar hem de taciz etmeye başladılar."

Bu uygulamaların demokrasiden yana olanların sesini kısılması adına yapıldığını ifade eden Kartal, "Bu uygulamalarla biz hiçbir şekilde bu baskı ve işkenceye boyun eğmeyeceğiz. Her zaman bunun karşısında duracağız" şeklinde konuştu.

Kadınlar adına konuşma yapan Tülay Korkutay, Esenyurt'ta 8 Ocak günü yapılan eylemde, polisin müdahalesini protesto etmek isteyen kadınlara polisin saldırdığını ve 10 kadın toplam 14 kişinin darp edilerek gözaltına alındığını anlattı.

Korkutay yaşanan olay sırasında, Sosyalist Dayanışma muhabirinin de darp edilerek gözaltına alındığını belirtti.

İNCE ARAMA DAYATMASI

Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Esin Yıldız'a da ince aramanın dayatıldığını ve bunu kabul etmeyen Yıldız'ın polis şiddetine maruz kaldığını ifade eden Korkutay, "Bütün süreci protesto etmek için açlık grevi başlattığımızda şeker verilmemiştir" dedi.

DOSYAYA İKİ EK

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefetten gözaltına alınmalarına rağmen sevcılıktan hakime giden dosyaya son anda 'terör örgütü probagandası' ve 'yasadışı eylem' ithamlarının eklendiğini açıklayan Tülay Korkutay, mahkeme tarafından Esin Yıldız'ın tutuklandığını belirterek serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: ETHA