20 Eylül 2011 Salı

Savaş uçakları sivil alanları bombaladı

Türk ordusunun Güney Kürdistan’a yönelik hava saldırılarında köylerin alt yapıları ağır zarar görürken, çok sayıda hayvanın da hayatını kaybettiği bildirildi. 



18 Eylül günü Haftanin’in Tepê Tank ve Qaşura alanlarına gerçekleştirilen saldırılarda köylülerin kullandığı yol ve hayvanlarını otlattıkları alanlar hedef alındı. Köylüler çıkan yangını söndürmek için uzun saatler uğraştı. Köylülere ait hayvanları telef olurken, birçok ormanlık alan yandı ve asfalt yol kullanılmaz hale geldi.

Kêstê köylüleri tepkilerini dile getirerek, bu tür saldırıların tekrarlanmaması için Kürt hükümetini müdahale etmeye çağırdı.

Kêsnê köyünde öğrenci olan Kovan Ahmet, saldırıda hayvanlarının telef olduğunu ve alt yapının zarar gördüğünü söylerken aynı köyden Cotyar Haci, saldırıların sivil alanları hedef aldığını belirtti.

“Böyle yaparak bizi köylerimizi boşaltmaya mecbur kılıyorlar” diyen Cotyar Haci, saldırının yapıldığı yerleri eliyle işaret ederek, “Bunlar her şeyi ortaya koyuyor, söze gerek bırakmıyor” dedi.

Köylülerden Hakim İsmail, “insanlık dışı” saldırıların sona ermesini isterken, Zübeyir isimli köylü de 40 koyununun kayıp olduğu söyledi.

İKİ AYDA 12 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

İran ve Türk ordularının Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarında en fazla siviller zarar görüyor. 16 Temmuz ile 4 Eylül arasında İran saldırılarında 5, Türk saldırılarında ise 7 sivil hayatını kaybetti. Her iki ülkenin saldırılarında en az 13 kişi de yaralandı.

İran saldırılarında 3 sivil Temmuz ayının ikinci yarısında, 2 kişi de 2-4 Eylül arasındaki bombardıman sırasında hayatını kaybetmişti. Türk saldırılarında da en fazla siviller zarar gördü. 17 Ağustos’tan bu yana Güney Kürdistan’ı bombalayan Türk savaş uçakları 21 Ağustos’ta Pişder’e bağlı Kortek köyünde sivil bir aracı hedef aldı. Saldırıda araç içerisindeki biri altı aylık olmak üzere 4 çocuk ve 2’si kadının aralarında olduğu aynı aileden 7 sivil hayatını kaybetti.

250 HAYVAN HAYATINI KAYBETTİ

İran bombardımanında Kürt hükümetine göre en az 35 köy zarar gördü, bağ ve bahçeler yandı, yüzlerce kişi göçe maruz kaldı. Yerel kaynaklara göre İran bombardımanında 16 Temmuz-4 Eylül arasında ayrıca 250 hayvan hayatını kaybetti.

Geçen yıl da Türk ve İran saldırıları sivil ölümlere yol açmıştı. İran’ın 2010’da Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarında 2’si çocuk üç sivil hayatını kaybederken, Türk saldırılarında ise biri 19 Haziran 2010’da Sidekan’da 15 yaşındaki Zahimed Mihemed Mecid isimli kız çocuğu olmak üzere 2 sivil hayatını kaybetmiş, 7 sivil yaralanmıştı.

Kaynak: ANF