15 Mart 2011 Salı

Ahmet Yıldız Davasında Mahkeme Başkanı Değişti

Eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız davasının altıncı duruşması bugün görüldü. Başkanı değişen mahkeme salonuna bu kez davaya izlemek isteyen herkes girebildi.



Sırf eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız davasına bugün Üsküdar Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen altıncı duruşmayla devam edildi. 8 Eylül 2009 tarihinde başlayan davanın bugün 09.45’teki duruşmasına Ahmet Yıldız’ın sevgilisi İbrahim Can’la birlikte müşteki Ümmühan Darama’nın vekili Av. Fırat Söyle ve firari sanık Yahya Yıldız’ın avukatı Yaşam Çiçek katıldı. Lambdaistanbul, İstanbul LGBT ve Kaos GL derneklerinden temsilcilerin ve bireysel katılımcıların da hazır bulunduğu duruşma; Doğan, İhlas ve Dicle haber ajanslarıyla birlikte Alman N-TV muhabirleri tarafından da izlendi.

Mahkemenin yeni başkanı salona girişleri engellemedi

Altıncı duruşmanın en önemli gelişmelerinden biri, mahkeme heyeti başkanının değişmesiydi. Avukat Fırat Söyle bu oturumun önceki duruşmalardan daha iyi geçtiğini söylüyor ve ekliyor: “Mahkeme heyetinin başkanı değişmiş. Bu değişiklik dosyaya da yansıdı diyebilirim. Daha önceki başkanın salona kimseyi almama gayreti varken bu kez izlemek isteyen herkes içeri girip duruşmayı takip etti.”

Sanık baba Ahmet Yıldız için kırmızı bülten talebi kabul edildi

Bu duruşmada Ahmet Yıldız’ın öldürülmesinden önce Üsküdar Savcılığı’na verdiği şikâyet dilekçesinin akıbetinin araştırılması, telefon görüşmelerinden yurt dışında olduğu anlaşılan firari sanık baba Yahya Yıldız için kırmızı bülten çıkarılması ve kendisiyle olaydan sonra telefon görüşmesi yapan Reşit ve İsmail Yıldız’ın tanık olarak çağrılmaları talep edildi. Fırat Söyle, mahkeme heyetinin bu konudaki kararlarını ise şöyle yorumluyor: “Daha önce de bunları talep etmemize rağmen işlem yapılmamıştı. Ancak bu defa taleplerimiz kabul edildi. Bu çok önemli bir gelişme diyebilirim.”

Yıldız'ın sevgilisi Can: “Bu artık siyasi bir dava halini almıştır”

Bir önceki duruşmada müdahil olma talebi, “olaydan zarar görmediği” gerekçesiyle reddedilen İbrahim Can bu karara itiraz etmiş ama bu itirazı da reddedilmişti. Şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanan Can, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:



“Biz, insan hakları temsilcileriyle, avukatlarla, Ahmet’in sevenleriyle birlikte buradayız ama katiller bir türlü ortaya çıkarılamıyor. Uluslararası boyutta bir tutuklama kararı henüz çıkmadı. Bir sonraki duruşmada bu tutuklama emrinin çıkarılmasını istiyorum. Türk adaletine güvenmek istiyorum. Mahkeme homofobik tavrını terk etmeli. Bu artık siyasi bir dava halini almıştır. Mahkeme, babanın yakalanması için irade, azim ve gayret göstermemektedir. Davayı zamana yayma, zaman aşımından düşürme gayretleri içinde olduğu gözlemlenmektedir. Homofobik bir ülkede bu vakanın aydınlatılması da istenmeyecektir.”

Mahkeme, talepleri değerlendirmek üzere bir sonraki duruşma tarihini 16 Haziran 2011, saat 11.40 olarak belirledi.

Fotoğraflar: Zeynep Akkuş / Kaos GL

İlgili Bağlantı:
http://www.kaosgl.org/icerik/ahmet_yildiz_davasinda_adaletin_acelesi_yok

Kaynak: Kaos GL