27 Eylül 2010 Pazartesi

Hasankeyf ve Allianoi Dünya Medyasında

Türkiye'deki tartışmalı baraj projeleri, Batı medyasının da büyütecinin altında. Los Angeles Times, Hasankeyf kaynaklı haberinde "Bir baraj, mirası, bir Kürt kentinin geçimini suların altına bırakmakla tehdit ediyor" derken Le Monde gazetesi, "Allianoi Kaplıcası'nı bir baraj tehdit ediyor" ifadesini kullandı. Her iki gazete, söz konusu projelerinin "hukuku ihlal ettiği"ni öne sürdü.

- TİMES: DEVLET, HUKUKU İHLAL EDİYOR

ABD'nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times, "Bir Baraj, Mirası, bir Kürt Kentinin Geçimini Suların Altına Bırakmakla Tehdit Ediyor" başlığını kullandığı Hasarkeyf kaynaklı haberinde "Bir zamanlar Asya'yı Avrupa'ya bağlayan İpek Yolu'nun önemli bir durağı olan, Türkiye'nin güneydoğusundaki, Dicle nehri kıyılarındaki tarihi Hasankeyf kenti, geçimi turizme bağlı 3 bin kadar insanı besleyen zengin bir tarihin parçasıdır. Ancak hükümet, büyük bir hidro santralini tamamlamak için acele ederken Hasankeyf yakında birçok arkeolojik zenginlikleriyle birlikte tamamen suların altında kalacak" diye yazdı.

Hasankeyf halkının şikayet ve yakınmalarını yansıtan gazete, İrlanda Ulusal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkan Vekili Maggie Ronayne'nin "Hasankeyf, Türk ulusal miras yasası ve Avrupa hukuku ve yönetmenliklerinin koruması altında. Bu nedenle, bu projenin geliştiricisi olarak devlet, kendi yasasının yanı sıra Avrupa hukuku ve diğer kuralları ihlal ediyor" iddiasını da aktardı.

- LE MONDE: PROJENİN RANTABİLİTESİ KUŞKULU

Allianoi kaplıcasının çok iyi korunduğunu, galerisinin çok güzel olduğunu ifade eden Fransız Le Monde gazetesi ise, "Ekolojist dernekler harekete geçmesine rağmen hiçbir şeyin, Allianoi'yi tehdit eden baraj projesini durduramayacağı gibi görünüyor" yorumunu yaptı. Gazete, "15 yıl önce lanse edilen Yortanlı baraj projesi, doğa ve tarihi mirasının korunmasına ilişkin yasayı da ihlal ediyor. İnşaat işleri aleyhinde bir düzine yargı kararı da var. Nihayet, projenin rantabilitesi de kuşkulu. Halbuki Allianoi, yılda yüz binlerce turisti çekebilirdi" diye yazdı.

Fransız gazetesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, sivil toplumun Allianoi'yi kurtarma çağrıları "abartılı" bulduğunu, tarihi mirasın herhangi bir zarar görmeyeceğini söylediğini belirttiği haberinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Tarkan için sarf ettiği "Bilmediği konuya burnunu sokmasın" yönündeki sözlerine de dikkat çekti.

Kaynak: ANKA