10 Eylül 2010 Cuma

Dağ Ceylanına Çimento Tehdidi

Nesli tükenmekte olan ''Hatay Dağ Ceylanı''nın kurulması planlanan çimento fabrikasının tehdidi altında olduğu bildirildi.Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, 'Hatay Dağ Ceylanı' üreme merkezinin bulunduğu alana çimento fabrikası kurulmasına izin vermeyeceklerini söylerken, Hatay Çevre ve Orman İl Müdürü İbrahim Yüzer nihai kararın henüz verilmediğini belirtti.

TTKD Hatay Şube Başkanı Öğünç,Kırıkhan ilçesine bağlı İncirli köyüne bir madencilik şirketi tarafından ''Klinker üretim, öğütme ve entegre tesisi'' kurulmasının planlandığını ifade etti. Bölgede tarım ve hayvancılık yapıldığına işaret eden Öğünç, yapılması halinde fabrikanın sadece insanları değil, hayvan ve bitki varlığını da olumsuz etkiyeceğini savundu.

Tesisin kıraç ve atıl durumdaki alana yapılması gerektiğini vurgulayan Öğünç, şöyle konuştu:''Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, köyde yaptıkları toplantıda çimento fabrikası kurulacağını bildirdi. Bölge insanının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Hepsinden önemlisi burası Türkiye'de sadece bu bölgede bulunan 'Gazella Gazella' cinsi 150 kadar dağ ceylanının yaşam alanıdır.

Nesli tükenmekte olan 'Hatay Dağ Ceylanı' üreme merkezinde çimento fabrikası kurulmasına izin vermeyeceğiz. Çevresindeki 4 köyde, 10 bin kadar küçükbaş hayvana sahip olan yetiştiriciler, çimento fabrikası yapılması düşünülen bölgeyi mera olarak kullanmaktadır.''

Öğünç, çimento fabrikasının sorun yaratmayacak bir bölgede kurulmasının gerekçelerini anlattıkları dosyayı Hatay Valiliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Hatay milletvekillerine gönderdiklerini sözlerine ekledi.

''CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ''

Çevre ve Orman İl Müdürü İbrahim Yüzer de yaptığı açıklamada, kurulması planlanan tesislerin insan ve doğaya zararları konusunda ciddi araştırmalar yaptıklarını söyledi.

İncirli köyüne giderek muhtarlık vasıtasıyla köy halkını bilgilendirdiklerini belirten Yüzer, şunları kaydetti:

''Bir ilçe, belde ve köye tesis kurulurken vatandaşın da görüşünü alırız. Burada Hatay Dağ Ceylanı gibi nesli tükenmekte olan bir hayvan var, ayrıca su kaynakları bulunuyor.Çimento fabrikasının kurulmasına sadece biz izin vermiyoruz. 20 kadar ilgili kurumun vereceği rapor değerlendirilecek ve nihai karar verilecek. Şu anda henüz fabrika kurulmasına yönelik bir karar yok. Bakanlıktan rapor gelmeden orada hiçbir şey yapılmayacak.'

Kaynak: Ntvmsnbc