5 Temmuz 2010 Pazartesi

Dozere Direnen Arkeolog Sürüldü

Bölge Koruma Kurulu kararı gereği inşaat izni ve-rilemeyen Sulukule’de kazı yapan inşaat şirketini engellemek için dozerin önüne geçen arkeolog Şeniz Atik, geçici olarak Kilis’e tayin edildi.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu kararına rağmen inşaat temeli atılan İstanbul Sulukule’de çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Geo-radar beklenmedi

Arkeolojik çalışmaların da devam ettiği bölgede kazı yapan inşaat şirketini engellemek için dozerin önüne geçen İstanbul Müzeler Müdürlüğü uzmanı, arkeolog Şeniz Atik’e sürgün kararı çıktı. Müzeler Müdürlüğü, Atik’i geçici görevle Kilis’e tayin ederken, İstanbul’a birkaç ay sonra dönebileceğini söyledi. Oysa Bölge Koruma Kurulu, arkeolojik bulguların tespiti için geo-radar taraması yapılmasına ve sonuçları alınıncaya kadar yapılaşmaya gidilmeyeceğine karar vermiş, buna rağmen Fatih Belediye Başkanı temel atmıştı.

6 iskelet bulundu

Arkeolojik kazıların sürdüğü alanlardan birinde, önceki gün yüzeye yakın bir noktada 6 iskelete ulaşıldı. 100 yıldır Sulukule’de yaşayan bir ailenin bahçesinde bulunan iskeletlerin önce Osmanlılara ait olduğu düşünüldü. Fakat arkeologlar, daha eski bir tarihe ait olup olmadığını araştıracak. Anıtlar Kurulu’nun kararından sonra iskeletler korunmak üzere Arkeoloji Müzesi’ne gönderilecek.

Kaynak: Hürriyet