24 Temmuz 2010 Cumartesi

Çevrecilere Silahlı Gözdağı

Artvin’in Ardanuç ilçesinde düzenlenen mitingle bölgede HES yapımı protesto edildi. Mitingden dönenlere ise bir santral inşaatı yakınlarında silahlı saldırı düzenlendi.

Artvin Derelerin Kardeşliği Platformu’nca düzenlenen mitinge katılan platform üyeleri ve halk, Uğur Mumcu Caddesi’nde toplanarak pankart ve sloganlarla Sahil Caddesi’ne kadar yürüdü.

Elyese Uygun, Platform adına yaptığı açıklamada dereleri kimseye vermeyeceklerini belirterek, “Amacımızı izaha gerek yok. Durum bütün vahametiyle kendini anlatmaktadır” dedi.

Derelerin satışı ile suların özelleştirme politikalarının ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Uygun, şunları söyledi: “Sorunu doğru tahlil edersek, çözümü zaten içinde buluruz. O zaman nedir özelleştirme? Herkesin kullanım hakkı olan suyu, para sahibi herhangi bir kişiye satmaktır. Şirket kullandığımız suyun parasını versek bile istemezse bize suyu kullandırmaz. Bizler bir arada durup, birbirimizle dayanışma içinde olursak hiçbir güç bizi alt edemez.”

HES’leri protesto eden sloganların atıldığı mitinge Rize, Fındıklı, Çayeli, Tortum, Hopa Kemalpaşa, Murgul, Şavşat Papart, Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri ve Yeşil Artvin Derneği üyeleri katıldı.

HES karşıtlarına silahlı saldırı

“HES’lere Hayır” mitingine katılanlar, dönüşte Borçka Düzköy mevkiinde Güneş İnşaat firmasına ait HES inşaatında durdu. Platform üyeleri bir süre inşaattaki işçilerle çalışma koşullarını konuşarak, inşaat hakkında bilgi aldılar.

Bu sırada “08 AD 907″ plakalı araçtan inen iki kişi “Niye geldiniz buraya?” diyerek HES karşıtlarının üzerine yürüdü. HES karşıtları orada bulunuş sebeplerini anlattıktan sonra, 2 kişi bu sefer silah çekerek kalabalığın üzerine ateş etti.

Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerinin, müdahale etmesinin ardından iki saldırgan, civar köylerden adam toplayacakları tehdidinde bulunarak olay yerinden ayrıldı. Saldırganlardan birisi olay sırasında köy muhtarı olduğunu söyledi.

Kaynak: Ekolojistler.org