9 Nisan 2010 Cuma

Hatanın Bedelini 20 Bin Yarasa Ödedi

Havran Barajı suları altında kalan mağaralarda barınan 20 binin üzerindeki yarasanın DSİ tarafından 3 milyon lira harcanarak yapılan “Yapay mağara”lara taşınmadığı bilirkişi raporu ile bir kez daha ortaya kondu.


Baraj su tutmadan önce projeden vazgeçilmesi için uğraş veren çevrecilerin haklılığı bilimsel raporlarla kanıtlanmış oldu. Şimdi, “Yapay mağaralara taşınma sırasında bir tek yarasa dahi ölmedi” diyen Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ve DSİ yetkililerinin bu bilirkişi raporlarının ardından ne diyecekleri merak konusu.

GÜMÇED tarafından baraj gövdesi üzerinde yapılan açıklamada konuşan Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif doğal mağaraları sular altında kalacak olan yarasaların yapay mağaraya taşınmaları sırasında, kaybolduklarını hatırlattı. Barajın kurulduğu alanda bulunan İnboğazı Mağarası’nda Türkiye’nin en büyük yarasa kolonisinin yaşadığını belirten Öznal, “DSİ, 4’ü endemik, 16 türden 20 bin yarasanın taşınması için 3 milyon lira harcayarak yapay bir mağara yaptırdı. Tüm uyarılarımıza rağmen doğal yerlerinden yapay mağaraya taşındığını söylediler. ‘Taşınmadılar’ dedikçe bizi yalancılıkla suçladılar. Havran Asliye Sulh Mahkemesine başvurduk ve delil tespiti istedik. Ne yazık ki bu güvensizliğimizde haklı çıktık. Bilirkişi raporlarının elimize ulaşmasından sonra yarasalar için daha da endişeliyiz” diye konuştu. Öznal, yarasaları korumakla görevli olan Çevre ve Orman Bakanlığı ile ona bağlı bir kurum olan DSİ hakkında davacı olacaklarını belirtti. Öznal, “Burada adeta yarasa katliamı yapıldı. Yarasalar evsiz kaldı. Hani taşınmıştı? Baştan bu yana yapılan hatanın bedelini 20 bin yarasa ödedi” dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsünden Yrd. Doç. Dr. Raşit Bilgin’in hazırladığı Bilirkişi Raporu’nda şu tespitler var. “Havran Mağarası’nda yaklaşık 20 bin olan yarasa sayısının 25–30 bine çıkması beklenmekte ve bu sayıdaki yarasa popülasyonlarının hiçbir mevsim ve durumda tahliyeleri mümkün görülmemektedir. Yapay mağaraların yarasaların ekolojik yaşam koşullarına uygun özellikler taşımadığı ve ancak yaz aylarında birkaç yarasanın tek başına rastlanabileceği bir tünel olduğu belirtilmektedir..Yapay mağaranın mevcut 25 bin yarasanın barınabileceği büyüklüğe sahip olmadığı görülmektedir. Yapay mağaranın doğal mağara yanında adaptasyon için hiçbir özelliği yoktur ve oldukça küçüktür.

Kaynak: Evrensel