2 Nisan 2010 Cuma

Afyonkarahisar - Emirdağ Belediyesi, domuz kurşunuyla 7 yavrulu anne köpeği katletti

AFYONKARAHİSAR’ın Emirdağ ilçesinde belediye ekipleri tarafından domuz kurşunu ile vurularak ağır yaralandığı öne sürülen köpek, 7 yavrusuyla birlikte Eskişehir’e getirildi. Ameliyata alınan anne köpek kurtarılamadı. Annesiz kalan birer aylık 7 yavru köpeğe yuva aranıyor.


İddialara göre Emirdağ ilçesinde belediye ekipleri 5 sokak köpeğine av tüfeğiyle ateş etti. Köpeklerden 4’ü öldü. Bir ay önce 7 yavru dünyaya getirdiği belirtilen 2 yaşlarındaki bir köpek karnına ve sol ön ayağına isabet eden 2 kuruşunla yaralandı. Yaralı halde kaçıp bir evin önüne sığınan köpeği görenler durumu Türkiye Hayvanları Koruma Derneği yetkililerine bildirerek yardım istedi. Dernek yetkilileri ilçeye yakın olması nedeniyle Eskişehir’deki Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Odunpazarı Temsilcisi Ayten Tutkun’a bildirdi.

Ayten Tutkun, kendisi Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olan eşi Vedat Tutkun’la birlikte Emirdağ’a gitti. Tutkun çifti, yaralı köpeği ve 4’ü erkek 3’ü dişi olan birer aylık 7 yavrusunu otomobille Eskişehir’e getirildi. Domuz kurşunu ile vurulduğu ve iç organlarının parçalandığı belirtilen yaralı köpek Nuh’un Gemisi adlı veteriner kliniğinde veteriner Naci Uncu tarafından ameliyata alındı. Uncu, “Hayvan, hayati organlarının bulunduğu yerden domuz kurşunu ile vurulmuş. Çok kan kaybetmiş. Vurulduktan yaklaşık 5-6 saat sonra buraya getirildi. Biz 7 yavrunun annesiz kalmaması ve bir hayvana yardımdan öte, insanlık onurunu zedeleyen bu davranışı telafi etmek istiyoruz” dedi. Ancak anne köpek yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Eskişehir Valiliği İl Hayvan Kurulu Yerel Hayvan Görevlisi Ayten Tutkun, Emirdağ ilçesindeki vatandaşların belediye görevlilerinin beyaz bir minibüsle gelerek küçük yaştaki çocukların gözleri önünde sokak köpeklerine ateş ettiklerini söylediklerini belirtti. Belediye yetkilileri hakkında Afyonkarahisar Valiliği’ne suç duyurusunda bulunduklarını açıklayan Tutkun bu konuda valiliğe dilekçe yazıp gönderdiklerini kaydetti.

Annesiz kalan yavru köpekleri evine getirdiği ve bunları sahiplendirmek istediklerini belirten Ayten Tutkun, “Bu yavrular annesiz kaldı. Şimdi de sıcak bir yuva arıyorlar. Hayvanseverleri bu yavruları sahiplenme çağırıyoruz” dedi.

BELEDİYE: ATEŞ ETMEDİK

Bu arada Emirdağ Belediyesi yetkilileri köpeklere ekiplerinin ateş etmediğini, ekiplerin sadece sokak köpeklerini aşılarını yaptırmak ve kısırlaştırmak için toplayıp hayvan barınağına götürdüklerini öne sürdüler.

Kaynak: Hürriyet / DHA