21 Şubat 2018 Çarşamba

Diren Coşkun ölüm orucunu 27. gününde kazanımlarla noktalıyor

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutulan vegan-anarşist transeksüel tutsak Diren Coşkun 25 Ocak 2018'den beri sürdürdüğü ölüm orucunu dün (20 Şubat 2018) avukatlarının cezaevi yönetimi ile görüşmesi ve Diren'in taleplerinin karşılanacağı sözünü almasıyla bir süreliğine durdurdu. 



Diren Coşkun ölüm orucuna cinsiyet geçiş ameliyat sürecinin başlatılması, kötü muamelede bulunan cezaevi personelinin cezalandırılması, yemeklerinin vegan beslenmeye uygun olması gibi taleplerle başlamış ve süreç boyunca kamuoyunun desteğini arkasına almıştı. Diren'le birlikte kadın, LGBTİ ve hayvan hakları gruplarından pek çok aktivist süreli açlık grevine girmiş, Diren'in cezaevi görüş arkadaşı aktivist Kıvılcım Arat da Diren'le birlikte ölüm orucu eylemi yapmış ve 15 gün bedenini direnişe yatırmıştı.



Diren Coşkun'un eylemine destek için kurulmuş olan Diren'e Ses Ver platformu, dün bu gelişmeyi takipçileriyle paylaştı. Platformdaki arkadaşları, Diren'in taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağını dikkatle izleyeceklerini ve Diren'in ölüm orucunu bir süreliğine durdurduğunu belirtti:

Diren’den Haber Var

Diren 25 Ocak’ta başladığı ölüm orucunun 27. gününde iken ailesi, arkadaşları ve avukatları olarak bugün Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na gittik. Güne Kıvılcım’ın görüş yasağı haberini alarak başlamış olsak da; hapishane yönetimi ile Diren’in ilk etaptaki talepleri olan lazer epilasyon, vegan beslenme ve hapishane çalışanlarının Diren’in trans kimliğinden kaynaklı takındığı ayrımcı tutumlarının son bulması hususlarında görüştük. Bu taleplere ilişkin yaptığımız görüşmede hapishane yönetimiyle, süreci birlikte yürüteceğimize dair uzlaşıya vardık. Önümüzdeki günlerde ailesi, arkadaşları ve avukatları olarak Diren’in tüm taleplerinin karşılanması için hukuki sürecin takipçisi olacağamızı Diren’e de ilettik. Kendisi ile yaptığımız görüşmede, taleplerine ilişkin atılacak adımlarda hapishane yönetiminin süreçle ilgili işbirliği doğrultusunda ölüm orucunu bir süreliğine durdurma kararı aldığını söyledi. Diren kendisiyle dayanışan herkese öncelikle teşekkür ettiğini ve kendisiyle beraber açlık grevine ve ölüm orucuna başlayan arkadaşların eylemlerini sonlandırmasını istediğini iletti. Bu gelişmeler üzerine Kıvılcım da ölüm orucunu bitirdiğini beyan etti.


Diren için dayanışma grubu olarak önümüzdeki günlerde daha detaylı bilgilendirme yapacağız. Bu süreçte Diren’e ses veren herkese teşekkür ediyoruz.