24 Ocak 2015 Cumartesi

Ölümlerin sebebi Limak

Alkumru Barajı’nda 6 kişinin boğularak hayatını kaybettiği olayın bilirkişi raporuna göre Limak gerekli önlemleri almadığı için asli kusurlu bulundu. Rapora göre su aniden yükseldi, alarm duyulmuyor ve baraj halkın piknik alanlarını yok etti.


Siirt Botan Nehri üzerindeki Alkumru Barajı'nda Ağustos 2014'te 6 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak hazırlanan bilirkişi raporuna göre Limak Holding'in can ya da mal kaybı yaşanmaması için sorumlu olduğu önlemlerin hiçbirini almadığı tespit edildi. 2 baraj kapağı aynı anda açıldı, uyarı levhaları yetersiz, siren sesi bölgeden duyulmuyor. Öte yandan valilik uyarı levhalarının yetersizliği, belediye ise halk için yeni mesire alanı yaratmadığı için kusurlular arasında yer alıyor.
Barajda üretime başladıktan sonra pek çok boğulma vakası yaşandı. 2011'de 3 kişinin boğulması sonrası açılan davada da Limak Yönetim Kurulu üyesi Sezai Bacaksız ve İşletme Müdürü Kasım Eren önlem alınmadığı için suçlu bulunarak 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

"SU 21 KAT YÜKSELDİ"

Ağustos ayında pazar günü Botan Nehri kenarında piknik yaptıkları sırada baraj kapaklarının açılması ve suyun aniden yükselmesi sonucu Baba Osman ve kızları Şevval, Betül, Semanur Parlaküşer ile Ahmet ve Fikret Tente hayatını kaybetmişti. Boğulmaların nedeni ise enerji üretim talimatının ardından saniyede 300 metreküp su salınan barajda su miktarının 21 kat artması olarak belirlendi. İşletmedeki 2 baraj kapağının en az yarım saat arayla açılması gerekiyor. Öte yandan halkı uyaracak güvenlik levhaları eksikliği ve siren sesinin duyulmadığı bilirkişiler tarafından tespit edildi.

"SAHİBİ SUÇLU"

Mahkeme sürecini etkilemesi beklenen bilirkişi heyeti hazırladığı 9 maddelik tespit raporunda baraj çevresindeki her türlü güvenlikten sorumlu olan Limak Holding yönetici ve sahiplerinin gereken önlemleri almayarak suçlu oldukları tespit edildi. Bu kapsamda İşletme Müdürü Kasım Eren suçlular arasında bulunurken, 4 kumanda operatörü ise kendilerine verilen talimatları yerine getirdikleri için kusurlu görülmedi.

KUM OCAĞI KUSURLU

Nehir yatağından kum çekerek yatağın doğal şeklinin bozulmasına neden olan ve su bırakıldığında girdap oluşmasına neden olan havzadaki kum ocağı işletmelerinin ikinci derece kusurlu bulunduğu raporda, Siirt Valiliği ve Siirt Belediyesi de ikinci derece tali kusurlular arasında.

VALİ VE BELEDİYE ADIM ATMADI

Valilik 268 km boyunca uzanan nehir yatağında Limak'ın önlem alması gereken yerler dışına uyarı levhası yerleştirmemiş olması, Siirt Belediyesi ise santralın yurttaşların yazın sıcak yaz aylarında serinleyip piknik yapacak alanlarını yok etmiş olmasına rağmen bu eksiği giderecek herhangi bir adım atmadığı için kusurlu bulundu. Barajları denetlemekle ve HES’ler için gerekli izinleri de vermek sorumlulukları arasında olan Devlet Su İşleri ise kusurlu bulunmadı.
"Taksir değil, kasıt var"
Parlaküşer Ailesi avukatı Abdülhakim Gider ise hazırlanan bilirkişi raporunu olumlu fakat yetersiz gördüklerini belirtti. Gider: “Boğulma vakaları ve suçlu görülmesine rağmen holdingin hâlâ önlem almamış olmasının nedeni verilen cezanın caydırıcı olmamasıyla açıklanabilir” dedi. Valilik, Belediye ve kum ocaklarının kusurlu bulunmasının önemli olduğunu vurgulayan Gider, “Bunlar taksirle değil olası kastla ölüme sebebiyet vermek” dedi.

Kaynak: Birgün