15 Ocak 2012 Pazar

Zarakolu: TBMM Ermenilerden özür dilemeli

Tutuklu yazar-yayıncı Ragıp Zarakolu, 100. yılı yaklaşan 1915 Ermeni soykırımını nedeniyle özür dilenmesi için TBMM'ye bir dilekçe göndererek göreve çağırdı.

KCK operasyonları adı altındaki siyasi operasyonda tutuklanan yazar-yayıncı ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, 1915 Ermeni soykırımının kabul edilmesi ve TBMM tarafından özür dilenmesi için Meclis'e dilekçe gönderdi.

Zarakolu, tutuklu bulunduğu Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nden TBMM'ye gönderdiği dilekçede, inkar politikalarının devam ettiğine işaret etti, Dersim Katliamı'na ilişkin başlayan özür tartışmalarının, bugün Türkiye'nin kendi tarihi ile yüzleşmesi bakımından önemli bir olanak sağladığını ifade etti.

'ÖZÜR AHLAKİ İÇERİĞİNİ YİTİRMEMELİ'

Ermeni soykırımına ilişkin önemli çalışmaları olan yazar Ragıp Zarakolu, Türkiye'nin, kendi tarihi ile yüzleşirken seçici olmaması, tekil örneklere ilişkin kısmi tartışma ve özürlerle bu sayfanın kapandığını sanmaması gerektiğini belirtti. Zarakolu, "Peşpeşe gelen biçimsel ve sınırlı özürler yapılsa bile, bunun etik olarak hiçbir anlamı kalmayacak ve kutsal bir kavram olması gereken 'özür' de ahlaki içeriğini yitirecektir" dedi.

Zarakolu, Türkiye'nin kendi tarihi ile yüzleşmek zorunda olduğunun altını çizdi ve ekledi:

"Bu topluma çok yalan söylendi. Bu toplum çok kere 'suç'a itildi. Suçlular 'kahraman', kurbanlar ise 'suçlu' ilan edilebildi. 'Türkiye Cumhuriyeti, 1915 jenosit'inden ve bunu izleyen yığınsal kayıplara neden olan tehcir, tedip, tenkil ve asimilasyon politikalarından dolayı özür diler' denilmelidir. Bunun etik olarak yapılması gereken yer, diğer ülkelerin parlamentoları değil, Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu olmalıdır. Bu bizi küçültmeyecek, tam tersine onurlu ve güçlü kılacaktır."

Ragıp Zarakolu, gerçekle yüzleşmenin herkesi özgür kılacağını kaydetti, "1915 jenosidinin 100. yılına yaklaştığımız şu sıralarda, Türkiye Cumhuriyeti, insanlığa karşı işlenmiş bu ağır 'suçtan' dolayı ve bunun, farklı düzeylerde devamı olan tasfiyeci uygulamalardan dolayı hem kurbanlardan hem de bir bütün olarak kendi yurttaşlarından özür dilemelidir. 1915'in 100. yılı yaklaşırken, bu ağır, ama o kadar da soylu görev ve sorumluluğu Türkiye Büyük Millet Meclisi, tüm yurttaşlar adına üstlenmelidir" dedi.

Kaynak: ETHA