5 Ocak 2012 Perşembe

'Yaptığınız Türkiye'yi karpuz gibi ikiye bölmektir'

TBMM Genel Kurulunda, BDP milletvekilleri ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin arasında tartışma yaşandı. BDP milletvekili Kaplan, "Ülkeyi karpuz gibi ikiye böldünüz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, TOKİ'nin, kamuda eşit işe eşit ücret uygulamasını içeren 375 sayılı KHK kapsamından çıkarılmasını öngören kanun teklifinin görüşülmesi sırasında, BDP milletvekilleri ile İçişleri Bakanı arasında gerginlik yaşandı.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, kürsüye gelerek, Uludere'deki katliamda hayatını kaybedenlerin ismini saydı. Ölenlerden 28 kişinin aynı aileden olduğunu belirten Kaplan, şunları söyledi:

"İçişleri Bakanı'na soruyorum; gerçi Abbas yolcu diyorlar ama bu aynı aileden 8 kişi gözaltına alınmış. 28 canı toprağa veren aynı aileden 8 kişiyi gözaltına alıyorsunuz. Ne yapmak istiyorsunuz?

Bu yaptığınız Türkiye'yi karpuz gibi ikiyi bölmektir. Sadece Türk-Kürt olarak değil, laik-antilaik, Alevi-Sünni, zengin-fakir olarak bölüyorsunuz.

Bu çocukların isimlerini rüyanıza girene kadar burada okuyacağım. Bu kürsüde kabusunuz olacağım. Onların resimlerini getireceğim."

Birinci maddenin üzerinde soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Kürsüye çıkıp öldürmekten, giderken vurmaktan, dururken tutuklamaktan, cümlelerini kurarken kandan, ölümden bahsetmeden duramayan; hayatı kan ve ölüm üzerine, düşüncesi kin, kan ve bölme üzerine inşa edilmiş milletvekillerinin bulunduğunu" söyleyerek konuşmasına başladı. Bunun üzerine Kaplan, söz almak istedi. Tartışmaların devam etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam birleşime ara verdi.

Kaynak: ETHA