7 Ocak 2012 Cumartesi

'Uludere’de ikinci Dersim yaşandı'

Tunceliler Derneği Mersin Şube Sekretiri Celal Temiz, "Uludere’de ikinci Dersim katliamı yaşandı" dedi. 'Dersim' isminin iade edilmesini isteyen Temiz, devletin özür dilemesini istedi.

Tunceliler Derneği Mersin Şubesi, Dersim Katliamı’nın anlatıldığı "Kara Vagon" adlı belgeselin gösterimini yaptı.

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen etkinliğe Akdeniz Bbelediye Başkanı M.Fazıl Türk’ün de aralarında oldu çok sayıda kişi katıldı.

'ULUDERE, SİVAS VE ÇORUM KATLİAMLARININ BENZERİ'

Etkinlik, devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Burada konuşma yapan Tunceliler Derneği Mersin Şube Sekreteri Celal Temiz, Şırnak’ın Uludere ilçesinde ki katliama "Uludere’de ikinci bir dersim katliamı yaşandı" sözleriyle tepki gösterdi. Temiz, Uludere katliamının Sivas ve Çorum'da yaşanan katliamlara benzetti.

Dersim katliamını, "Sistematik olarak gerçekleştirilen bir katliam ve tek tipleştirme süreci" olarak tanımlayan Temiz, "Resmi tarih hala inkâr etse de bu artık su götürmez bir realitedir" dedi.

'DERSİM İSMİ İADE EDİLSİN'

Temiz, Mersin Tunceliler Derneği ve üyesi oldukları Tuncelililer Federasyonu'nun taleplerini şöyle sıraladı. "Dersim halkından bütün insanlık önünde özür dilensin. Dersim ismi iade edilsin, sürgüne gönderilen ve evlatlık verilen kız çocuklarını tam listesi açıklansın. Seyit Rıza ve arkadaşları başta olmak üzere toplu mezar yerleri açıklansın. Dillerimiz ve Dersim Kızılbaş inancı tanınsın, Munzur barajlar projesi ve siyanürle altın ayrıştırma çalışmaları iptal edilsin."

Temiz'in konuşmasının ardından Dersim katliamının anlatıldığı "Kara Vagon" adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

Kaynak: ETHA