11 Ocak 2012 Çarşamba

Termikçi Özilhan'a Gerze'den tepki

Sinop'un Gerze İlçesi Yaykıl Köyü'ne Anadolu Grubu tarafından kurulmak istenen termik santrale ilişkin Radikal Gazetesi'ndeki Tuncay Özilhan röportajına Yeşil Gerze Çevre Platformu ve Ekoloji Kolektifi'nden tepki geldi. Açıklamada, “Tecrübe konuşuyor; Özilhan doğruları söyle” denildi.


Yeşil Gerze Çevre Platformu ve Ekoloji Kolektifi yazılı bir açıklama yaparak, Gerze'ye termik santral kurmak isteyen Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın Radikal Gazetesi'nde yayımlanan röportajına tepki gösterildi.

Anadolu Grubu'nun kendisine yönelen yoğun muhalefetten oldukça rahatsız olduğu ifade edilen açıklamada, Radikal Gazetesi'nde yayınlanan Özilhan röportajı kamuoyunun tepkilerini dindirme amaçlı olduğu kaydedildi.

Özilhan’ın Gerze’deki termik santral karşıtı kitleyi “gürültü çıkaran 50-60 kişi” gibi tanımlamasına tepki gösterilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Özilhan ya Gerze’ye hiç gitmedi ve Gerze halkının termik santral karşıtı mücadelesinden haberi yok ya da kendi grubunun çıkarları için bu kadar açık bir manipülasyondan dahi imtina etmiyor! Bu yüzden biz öncelikle Gerze halkının muhalefetini azımsatmak için 'gürültücü azınlık-sessiz çoğunluk' ya da 'sabit fikirli çevre örgütleri' türü klişeleşmiş ifadeler yerine Gerze sokaklarında bir dolaşıp oradaki tepkileri anlamaya çalışmasını kendisine salık vermeyi bir borç biliriz.”

Anadolu Grubu'nun Sinop'un Gerze İlçesi Yaykıl Köyü'ne kurmak istediği termik santralin çalışmalarının bölge halkı tarafından durdurulduğunu, sondaj çalışmasına başlamasına dahi izin verilmediği hatırlatılan açıklamada, Anadolu Grubu'na jandarma ve polisin sahip çıkarak köylülelere saldırdığı hatırlatıldı.

ÇED RAPORLARININ HAZİN BİLANÇOSU

Anadolu Grubu'nun 21 Aralık’tan bir kaç gün önce ÇED başvurusu yaptığı belirtilen açıklamada, “Anlaşılan Özilhan sonucun olumlu çıkacağı şeklinde bir 'garanti' almış olacak ki, projenin propagandasına başlamış durumda. 'ÇED veriyorsa bunu kullanmak benim hakkım' diyerek, kendisini aklama, meşru gösterme telaşına düşmüş. Özilhan mülakatta ÇED raporu 'ciddi araştırmalardan sonra hazırlanan bir rapor' diyor. Halihazırda Türkiye’de sunulan ÇED raporlarının ne kadar ciddi olduğu malum. O kadar ki (!); Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre ilk ÇED Yönetmeliği’nin yayınlandığı 1993 yılından 2010 yılı sonuna kadar verilen 452 ÇED gereklidir kararına karşı 31285 kez ÇED gerekli değildir kararı verilmiş. 32 ÇED olumsuz kararına karşı 2055 ÇED olumlu kararı verilmiş. Sermayenin çöplüğüne döndürülen bir ülkede sözde çevre mevzuatının 'ciddi araştırmalardan sonra hazırlanan' ÇED raporlarının hazin bilançosu bu” denildi.

TERMİKÇİLER GERZE'YE GİREMİYOR

Sondaj çalışmasına başlayamayan, ÇED tanıtım toplantısını ilçe halkının muhalefeti nedeniyle yapamayan, kolluk kuvvetlerinin desteğiyle dahi olsa bölgeye gelemeyenlerin, ne zaman, neyin araştırmasını yaptıklarını soran Yeşil Gerze Çevre Platformu, “Kuşkusuz başta Gerze halkı tüm kamuoyu bu soruların yanıtının Özilhan tarafından verilmesini bekliyor. Üstelik tüm bunlara ilaveten Sinop İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü’nden toprağın olumsuz şekilde etkileneceğini belirten görüş de bulunuyor” diye belirtti.

Açıklamada, röportajda yer alan “tecrübe konuşuyor” başlığına, “Asıl Gerzelilerin tecrübesi konuşuyor, bu yatırımların yaşam alanları, üretim araçları, sağlıkları dahil nelere mal olduğunu gördükleri için mücadelelerini sürdürmeye devam ediyorlar” diye yanıt verildi.

'GERZELİLER ÖZİLHAN'A BİR BARDAK SU İÇİRECEK'

Yeşil Gerze Çevre Platformu ve Ekoloji Kolektifi tarafından yapılan yazılı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Özilhan 'ÇED çıkmazsa üstüne bir bardak su içerim' demiş ya hani, hiç merak etmesin, prosedürden başka bir şey olmadığını defalarca kez tecrübe ettiğimiz ÇED çıksa da çıkmasa da, Gerzelilerin meşru ve kitlesel mücadelesi en nihayetinde Özilhan’a o bir bardak suyu içirecek!”

Kaynak: ETHA