7 Ocak 2012 Cumartesi

Taşeron işçiler CHP'ye yürüdü

İşten atılan Maltepe Belediyesi taşeron işçileri, CHP İstanbul İl Başkanlığı'na yürüdü. İşçiler, çalışma koşullarını içeren bir dosyayı başkanlığa ulaştırdı. "CHP samimiyse Meclis'te önerge sunmalı ve kendi bünyesindeki belediyelerdeki bu kölece çalışma koşullarının çözümünde adım atmalı" dedi.


İstiklal Caddesi'nde bulunan CHP Beyoğlu İl Teşkilatı önünden Şişhane'de bulunan CHP İl Başkanlığı'na yürüyen 18 gündür direnişte olan Maltepe Belediyesi taşeron işçileri, İl başkanının sekreterine çalışma koşullarını anlatan bir dosya sundu.

CHP İl Başkanlığı önünde işçiler adına açıklama yapan İlhan Yıldırım, talepleri karşılanana kadar direnişlerini İstanbul'un her yerine taşıyacaklarını belirtti.

Yıldırım, kadrolu ve sendikalı işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen daha az maaş aldıklarını, her yıl imzalatılan bireysel sözleşmelerin, kıdem tazminatına hak kazanmak için gerekli bir yıllık süreyi doldurmadan yenilendiğini, bu nedenle kıdem, ihbar ve senelik izin haklarının gasp edildiğini vurguladı.

Fazla mesai ücretlerini de alamadıklarını ifade eden Yıldırım, bu sorunlara karşı örgütlendiklerini, 400'ü aşkın işçinin imzası olan talepleri Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin'e sunmak istediklerini ancak Zengin'in kendileriyle görüşmediğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Taşeron 21. yüzyılın kölelik rejimidir", "Bedel ödemeden hak alınmaz" sözlerini hatırlatan Ekici, "CHP samimi ise Meclis'te önerge sunmalı ve kendi bünyesindeki belediyelerdeki bu kölece çalışma koşullarının çözümünde adım atmalı" dedi.

Direnişlerini baskı ve yıldırma saldırılarına karşı sürdüreceklerini belirten işçiler, taleplerini şöyle sıraladı:

-Atılan işçiler işe geri alınsın.
-İşten atılmalara son verilsin, İş güvencesi sağlansın.
-Güvencesiz çalışmaya ve taşeron uygulamasına son verilmeli, meclis bünyesindeki siyasi partiler bu sorunun çözümünde önerge versin.
-Taşeron işçilerin insanca yaşamaya dahi yetmeyen maaşları, belediyede aynı işi yapan kadrolu ve sendikalı işçilerin maaşlarına ve diğer ek sosyal haklarına eşitlensin.
-Gerçekte tüm işçilerin alımına ve çıkarılmasına karar veren, üst işveren Maltepe Belediyesi'dir. Tüm taşeron işçiler belirsiz iş sözleşmesiyle çalıştırılsın ve aynı zamanda kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi Maltepe Belediyesi'nin güvencesine alınsın.
-Belediyede taşeron işçilerle aynı işi yapan kadrolu ve sendikalı işçilerin çalışma saatleri gibi taşeron işçilerin de çalışma saatleri 40 saate indirilsin ve Cumartesi günü çalışmasına derhal son verilsin.
-Cumartesi günü çalışmasına devam edilirse, bu çalışmalar 4857 Sayılı Kanun gereğince de fazla mesai ücreti olarak taşeron işçilere ödensin.
-Belediyede taşeron işçilerle aynı işi yapan kadrolu ve sendikalı işçilerin almış oldukları sosyal yardımlar gibi taşeron işçilerine de tüm sosyal yardımlar (ikramiye, aile, çocuk, yakacak ve giyim yardımı) yapılsın.
-Tüm taşeron işçilere sendikal örgütlenme hakkı verilsin.

Eylemde, "Susma haykır taşerona hayır", "İşgal, grev, direniş", "Baskılar bizi yıldıramaz", "İşçi düşmanı CHP hesap verecek" sloganları atıldı.

Kaynak: ETHA