9 Ocak 2012 Pazartesi

Şüpheli asker ölümleri için araştırma önergesi

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, kışlalardaki şüpheli asker ölümlerinin araştırılması için Meclis'e önerge verdi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, şüpheli asker ölümlerinin nedenlerinin araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Birtane, araştırma önergesinin gerekçesinde, her yıl kışlalarda onlarca askerin kuşkulu bir şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Bu ölümlerin "intihar, kaza, kaza kurşunu, kalp krizi, yıldırım çarpması" gibi nedenlerle açıklandığını hatırlatan Birtane, çoğu ailenin bu açıklamalara inanmadığını belirtti. Birtane, şüpheli şekilde yaşamını yitiren askerlerin hemen hepsinin Kürt olduğuna dikkat çekti.

Birtane, "Bu durum, bütün alanlarda tutuklama, baskı ve yargısız infaz olarak sürdürülen Kürt ve demokrat karşıtı resmi tutumun; kışlalarda da Kürt ve demokrat olan askerler üzerinde kuşkulu ölümler, rütbeliler tarafından darp ve baskı şeklinde tezahür ettiğini göstermektedir" dedi.

Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner'in "kendi erimizi alnından biz vurduk" itirafını da hatırlatan Birtane, "Türkiye'de askerlik bu bakımdan 20 yaşına gelmiş erkekler için bir travmadır. Kışlalarda, darp, aşağılama, küfür ve dayak inanılmaz boyuttadır. Önlem alınmayan ve gizlenerek devam eden baskı ve şiddet, sonuçta kuşkulu ölümler olarak devam ediyor" dedi.

Ölüm sebebi ne olursa olsun, bu ölümlerden hükümet ve askeri yetkililerin sorumlu olduğuna işaret eden Mülkiye Birtan, İHD'nin raporlarına göre, 2007 yılında 23, 2008 yılında 28, 2009 yılında 38 ve 2010 yılında 23 askerin, Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre ise 2005-2010 yılları arasında kışlalarda toplam 408 askerin kuşkulu şekilde hayatını kaybettiğini belirtti.

Ölümlerle ilgili soruşturmaların göstermelik olduğunu da ifade eden BDP Milletvekili Birtane, "Durum bir an önce müdahale edilmesini gerektirecek kadar ciddidir. Sonuçlanan davaların da yeniden incelenmesi ve sorumlularının yargı önüne çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda kışlalardaki kuşkulu ölümlerin son bulması için bir meclis araştırması açılması kaçınılmazdır" dedi.

Kaynak: ETHA