6 Ocak 2012 Cuma

Savranoğlu direnişçilerine saldırı

Tuzla'da bulunan Savranoğlu Deri'de sendikalı oldukları için işten atılan ve 158 gündür direnişte olan işçiler, dün akşam saldırıya uğradı. 2 işçi aldığı bıçak darbeleriyle yaralandı.

Savranoğlu Deri işçilerinin sendika hakları için 158 gündür devam eden direnişlerine yönelik dün akşam provakatif bir saldırı yapıldı.

Deri-İş Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre olay şöyle gelişti:

Dün akşam saat 20.30 sıralarında iş yeri önünde kurdukları çadırda bekleyen Deri-İş üyelerine, iş yerinden çıkan 2 kişi ellerindeki bıçakları göstererek tahrik etti. Olaydan hemen sonra olay yerine polis geldi. Saldırgan şahıslar, polisin gözü önünde bıçaklarla çadırdaki Deri-İş üyelerine saldırdı. Polis, saldırıya biber gazı kullanırken, gazden direnişçi işçiler de etkilendi. 2 direnişçi işçi aldığı darbeler sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Saldırganlardan 6 kişi ile birlikte saldırıya uğrayan direnişçi işçilerden 2'si gözaltına alındı.

Saldırının hemen ardından direnişi sürdüren Deri-İş üyeleri evlerinden ve bölgedeki sendikalar direniş çadırına gelerek saldırıyı kınadı.

Deri-İş Sendikası, işverenin bilinçli olarak içeride çalışan işçilerle direnişçi işçileri karşı karşıya getirmeye çalıştığını belirterek, "Bilinçli bir provokasyonla direnişi kırmayı hedefleyen saldırı karşısında haklı mücadelemizi gölgelemek isteyenler bunu başaramayacaklardır. Tüm kamuoyu ve halkımız işçilerin haklı mücadelelerinin yanındadır. İşveren yasaları tanımayarak, işçilerin sendikal haklarına saygı göstermedeği apaçık ortadadır. Saldırının kendisi bulunduğumuz aşamada acizliğin bir tezahürü olmuştur" dedi.

İşçilerin tek talebinin işe sendikalı olarak geri dönmek olduğunu belirten Deri-İş, şöyle dedi: "Onurluca ve fedakarca yürütülen mücadelemizde kimsenin birliğimizi bozmaya gücü bugüne kadar yetmedi bundan sonra da yetmeyecektir. Yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor ve saldrıyı gerçekleştirenlerin bir an önce hak ettikleri cezayı almaları için yetkili kurumların harekete geçmesi çağrısında bulunuyoruz."

Deri-İş, yaralı üyelerine ve ailelerine geçmiş olsun dileklerini iletti, olayın takipçisi olacağını bildirdi.

Tuzla'da kurulu bulunan Savranoğlu Deri'de işçiler sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılmıştı. İşçilerin direnişi 158 gündür devam ederken, Savranoğlu Deri, sendikayı sokmamak için firma adını değiştirmiş ve çalışma ruhsatı almadan çalışmasını devam ediyordu. Geçtiğimiz günlerde ruhsatsız çalıştığı için iş makineleri mühürlenmişti.

Kaynak: ETHA