7 Ocak 2012 Cumartesi

'Roboski manipüle ediliyor'

Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi, sendika binasında yaptığı basın açıklamasıyla Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasının ardından Roboski katliamının unutturulmaya çalışıldığını belirtti. Tutuklamayı, Roboski katliamını manipüle ve yanıltma çabaları olarak değerlendirdi.

Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Medeni Alpkaya, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla, Şırnak’ın Uludere İlçesi Ortasu (Roboski) Köyü sınırında bombardıman sonucu 35 kişinin yaşamını yitirmesi olayının unutturulmaya çalışıldığını belirtti. Alpkaya, , "Yanıltma çabaları çözüm değildir" dedi.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Diyarbakır Şube binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Medeni Alpkaya, ana gündemin Başbuğ'un tutuklanması değil Roboski katliamı olması gerektiğini belirtti.

Roboski’de yapılan bombardımanda 35 kişinin ölmesi olayını yerinde inceleyen İHD, Mazlum-Der ve Diyarbakır Barosu’nun raporunu hatırlatan Alpkaya, "Uludere katliamında kasıt olduğu doğrulanmıştır" dedi.

AKP Hükümetinin katliamın ardından ilk olarak, AKP’nin Kürdü olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'e açıklama yaptırarak katliamı haklı ve meşru kılma çabası içine girdiğini belirten Alpkaya, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla yapılan telefon görüşmesinin basına servis edilmesinin de ikinci adım olduğunu kaydetti.

AKP Hükümetinin bu girişimlerden istediği sonucu alamaması üzerine tehdit ve şantaj içine girdiğini ifade eden Alpkaya son olarak Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla gündemin değiştirildiğine işaret etti, "İlker Başbuğ’un tutuklaması Uludere katliamını örtbas etme manevrasıdır" şeklinde konuştu.

Başbuğ’un tutuklanmasının Roboski katliamını perdeleyemeyeceğine dikkat çeken Alpkaya, AKP Hükümetinin elit laik askeri vesayete son verme görüntüsü altında, kendi vesayetini, Fethullah Gülen ile elit yeşil Türkçü faşizmi inşa etmeye çalıştığını savundu.

Alpkaya, "TMK kaldırılırsa, siyasi ve askeri operasyonlar son bulursa, özel yetkili mahkemeler kaldırılırsa, seçim barajı kaldırılırsa, özel yetkili İmralı Cezaevi kapatılırsa, demokratik özerk bölgelerle yönetime geçilirse, özgürlükçü, demokratik, katılımcı anayasa yaşam bulursa, özcesi Kürt sorunu demokratik çözüme kavuşturulursa Uludere katliamı yaşanmazdı" dedi.

Binici: Başbuğ Uludere'yi örtbas için tutuklandı

BDP Milletvekili Binici, Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ'un Uludere katliamını örtbas etmek için tutuklandığını iddia etti, "Kısa süre sonra dışarı çıkacaktır" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasının, 'danışıklı dövüş' olduğunu savundu. Binici, "Başbuğ, Uludere katliamının üzerini örtme bahanesiyle tutuklanmıştır ve kısa süre sonra dışarı çıkacaktır" dedi.

'KİMSEYE BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Milletvekili Binici, BDP İl Başkanlığı'nda partililerle bir araya geldi. İl Başkanı Fatma İzol ve 50'ye yakın partilinin katıldığı toplantıda konuşan Binici, Uludere katliamına karşı yapılan eyleme polis müdahalesini hatırlattı. Gözaltına alınan 43 kişiden 12'sinin tutuklandığını belirten Binici, "Tepkisini dile getiren arkadaşlarımız polisin saldırısına maruz kalmış, gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Ama şu iyi bilinmelidir ki; Biz kimseye boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un, Uludere'de meydana gelen katlimanı ardından tutuklanmasının manidar olduğunu kaydeden BDP Milletvekili Binici şöyle konuştu: "AKP tarafından hesap sorma adına, Uludere katliamının üstünü örtme bahanesiyle İlker Başbuğ gözaltına alındı ve tutuklandı. Aslında danışıklı dövüştür ve yemin ederim, çok kısa sürede İlker Başbuğ dışarı çıkacaktır. Bu böyle uygulanıyor. Kürt halkına özellikle Uludere katliamının üzerini bastırma adına gündemi değiştirmek için bu yapılmıştır. Yaşananları samimi bulmuyorum."

Kaynak: ETHA