10 Ocak 2012 Salı

Onur'a şarlatan diyen, onur kurulunda

Dilovası halkının sanayi tarafından zehirlendiğini ortaya çıkarttığı bilimsel çalışması nedeniyle Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na "şarlatan" diyen Kocaeli Belediye Başkanı, Kocaeli Üniversitesi tarafından X. Uluslararası Felsefe Günlerinin Onur Kurulu üyesi olarak "onurlandırıldı." Sendika.Org’un konu ile ilgili görüşüne başvurduğu Felsefe Bölüm Başkanı Sinan Özbek “Sponsor oldukları için kurulda yer aldılar” dedi

Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün her yıl mayıs ayında düzenlediği Felsefe Günleri’nin Onur Kurulu’nda bir bilim insanına, bilimsel araştırması nedeniyle hakaret eden bir ismin yer alması tartışmalara yol açtı.

21-23 Mayıs 2012 tarihleri arasında Spinoza: Kültürlerarası Filozof başlığı ile düzenlenecek olan Felsefe Günleri’nin Onur Kurulu’na Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu seçildi. Karaosmanoğlu Dilburnu halkının sanayi tarafından zehirlendiğini ortaya koyan araştırması nedeniyle Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na “şarlatan” diyerek hakaret etmişti.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Hamzaoğlu’nun Dilovası ilçesinde yaptığı araştırmalar sonucunda hamile kadınların sütünde ve dışkısında ağır metaller bulunduğunu ortaya çıkarmasının ardından Belediye Başkanıyla “bir” olan Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü de Onur Hamzaoğlu hakkında soruşturmalar açarak bilimsel bir araştırmaya savaş açmıştı. Üniversite’nin etik kurulunun gizli olması gereken soruşturması Belediye Başkanı’nın yargılandığı davaya “yetiştirilmişti”.

Sinan Özbek: “Belediyeler sponsor”

Konuya dair görüşlerine başvurduğumuz Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Amsterdam Belediyesi’nin bu etkinliğe destek verdiklerine dikkat çekerek, etkinliğe sponsor olmaları sebebiyle bu iki Belediye’nin başkanının bu etkinliğin onur kurulunda yer aldığını söyledi.

Felsefe Günleri sekreteryası adına sitemizi arayan Sevinç Türkmen de bu işbirliğinin davadan önce gerçekleştiğini, etkinliğe destekçi olan Amsterdam Belediyesi'nin yerel belediye ile işbirliği talep ettiğini, Belediye Başkanları'nın isimlerin yer almasının "formel" bir durum olduğunu söyledi. Daha önceki yıllarda böyle bir desteğin bulunmadığının altını çizen Türkmen "bu seneki kurumsal işbirliği dava sonrasında ortaya çıksaydı farklı değerlendirdik. Dava sürecini de yakından takip ediyoruz" dedi.

26 Ocak’ta bilimin onur davası var

Onur Hamzaoğlu’nun Kocaeli Belediye Başkanı aleyhine açmış olduğu hakaret davasına 26 Ocak Perşembe günü Kocaeli Adliyesi’nde devam edilecek. 26 Ocak'ta duruşmada mahkemenin nihai kararını açıklaması bekleniyor. Toplumsal muhalefetin çeşitli kesimleri “üniversitenin ve bilimin onurunu savunmak” için 26 Ocak'ta Kocaeli Adliyesi’nde buluşmaya çağırıyor.

Sendika.Org 
Kaynak: Haberlink