10 Ocak 2012 Salı

Nuhoğlu, Trans bireylerden özür diledi

Deniz Gezmiş'in arkadaşı Nuhoğlu, Bülent Ersoy için kullandığı transfobik ve nefret söylemi barındıran sözlerinden dolayı Pembe Hayat Derneği'ne mektup gönderdi. "Yılların alışkanlığı, koşullanmışlığı, ezberiyle hatalı davrandım. Başta Bülent Ersoy olmak üzere, verdiğim beyanlarla hırpaladığım, kırdığım, incittiğim, üzdüğüm herkesten özür diliyorum" dedi.

Deniz Gezmiş'in arkadaşı Bozkurt Nuhoğlu, Bülent Ersoy için kullandığı ifadeler nedeniyle Pembe Hayat Derneği'ne mektup göndererek başta Bülent Ersoy olmak üzere tüm trans bireylerden özür diledi.

4 Ocak 2012’de Posta Gazetesi’nde yayımlanan bir röportajda, 68 kuşağının bilinen isimlerinden ve Deniz Gezmiş’in dava arkadaşı Bozkurt Nuhoğlu, Bülent Ersoy’un Deniz Gezmiş ile tanıştığını iddia etmesi üzerine, "Deniz 68 kuşağının kahramanıdır. Karakteri düşük insanlarla hiçbir surette ve hiçbir mekanda beraber olmamıştır. Deniz bu tür insanların gittiği yerlere asla gitmez, bu insanlardan nefret ederdi" ve “Bu kadın kılığındaki erkeğe ya da erkek kılığındaki kadına lanet olsun diyorum… Deniz’in arkadaşları onu cezalandırır" şeklinde transfobik ve nefret söylemi barındıran ifadeler kullanmıştı.

Nuhoğlu'nun söylemlerinin Bülent Ersoy şahsında bütün trans bireyleri hedef alındığını belirten Pembe Hayat Derneği, 68 kuşağını trans bireylere karşı harekete geçmeye davet etmiş, Nuhoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Nuhoğlu, tepki ve tartışmalar nedeniyle, bugün Pembe Hayat Derneği’ne bir mektup göndererek, başta Bülent Ersoy olmak üzere bütün trans bireylerden özür diledi.

Nuhoğlu’nun mektubu şu şekilde:

'HATALI DAVRANDIM, ÖZÜR DİLERİM'

"Pembe Hayat yetkililerine;

Benim en sevdiğim filmlerden biri "Örümcek Kadının Öpücüğü"dür. Bilenler bilir, filmin kahramanlarından biri olan devrimci karakter, bir eşcinselle aynı hücreyi paylaşır. Ve filmin yarısında yılların ezberiyle hücre arkadaşına bir devrimciye yakışmayacak şekilde davranır. Ama sonra hatasını anlar. Ben de o devrimcinin durumundayım. Filmin ilk yarısında yılların alışkanlığı, koşullanmışlığıyla, ezberiyle hatalı davrandım. Başta Bülent Ersoy olmak üzere, verdiğim beyanlarla hırpaladığım, kırdığım, incittiğim, üzdüğüm herkesten özür diliyorum."

'ÖZÜR DİLEMESİ ÖNEMLİ'

Nuhoğlu'nun özür dilemesinin önemli olduğunu belirten Pembe Hayat Derneği'nden Kemal Ördek, "Bu, Türkiyeli trans toplumunun kendisine yönelen önyargılı ve nefret saikli söylemlere karşı sessiz kalmamasının bir sonucudur. Kendisinden özrünü geniş kamuoyu kesimleri ile paylaşmasını bekliyoruz; zira Bülent Ersoy şahsında trans bireyler konusunda söyledikleri medya aracılığı ile geniş kamuoyu kesimlerine ulaştı."

Kaynak: ETHA