10 Ocak 2012 Salı

Mersin’deki Kongolu mülteciyi hatırlayan var mı?

Kongolu mülteci Hamedu Loufa Sayıd’ın nezarethanede şüpheli şekilde ölümü unutulup gitti. Olay, göçmen hakları kurumlarınca ilgili yeterince takip edilemedi, gazeteciler ise sadece ilk gün karakolda öldüğünü yazdı.

Uluslararası mülteci haklarının uygulamaya konulmadığı Türkiye’de mülteciler her türlü insanlık dışı uygulamaya maruz kalıyor. Gerek göçmen bürolarında, gerek göçmen gözetim merkezlerinde ve gerekse de sınırlarda oluşturulan göçmen kamplarında gayri insani koşullarda tutuluyorlar.

Göçmenler, zaman zaman gözaltı merkezlerindeki koşullara isyan ediyorlar. Ancak çoğu zaman bunun bedelini de hayatlarıyla ödüyorlar. Sınarlardaki kamplarda ise hak ihlallerinin yanı sıra sağlıksız koşullarda yaşadıkları için her türlü salgın hastalığa açık hale getiriliyorlar. Türkiye-Suriye sınırındaki kampta Suriyeli kadınlara tecavüz edildiği iddiası da ne resmi ne de sivil kuruluşlar tarafından incelendi. Aynı iddialar önceki gün yine uluslar arası basında yer aldı.

SAYID’IN ÖLÜMÜ ŞÜPHELİ

2007 yılında Nijeryalı Festus Okey’in gözaltında tutulduğu karakolda polisin silahından çıkan kurşunla ölümüyle birlikte, Türkiye’de nezarethanede şüpheli ölüm vakalarına yeni bir çeşit eklenmiş oldu. Yıllar süren Okey’in davası yılan hikâyesine dönerken, 30 Haziran 2011’de yeni bir olay meydana geldi.

26 Haziran’da Türkiye’ye kaçak olarak giriş yaparken gözaltına alınan Kongo vatandaşı 26 yaşındaki Hamedu Loufa Sayıd adlı genç 30 Haziran’da Mersin Yumruktepe Polis Karakolu nezarahethanesinde ölü bulundu. Ardından yapılan açıklamada gencin kalp krizi geçirdiği iddia edildi.

Bazı haberlere göre ise arkadaşı, Hamedu’nun ilk hastalandığında doktor çağrılmadığını, ambulansın ölmek üzereyken geldiğini ifade ediyor. Emniyet Müdürü ise ‘ihmal yok’ iddiasında bulundu. Şaibeli ölümünün üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hiçbir mülteci ve insan hakları örgütü herhangi bir girişimde bulunmazken, Kongolu Hamedu’nun şüpheli ölümü ortada kaldı.

STK’LAR YETERSİZ KALDI

Konuyla ilgili tatmin edici resmi açıklamalar yapılmadığı gibi, mülteciler ve insan haklarıyla ilgili çalışmalarda bulunan ilgili sivil toplum kuruluşları da bu olayı takip edemedi.

ANF’ ye konuşan Af Örgütü Mülteciler Genel Koordinatörü Volkan Görandağ, Kongolu Hamedu’nun ölümünden haberdar olduklarını, ancak konuyla ilgili herhangi bir girişimlerinin olmadığını söyledi.

Göçmen Dayanışma Ağı'ndan Ufuk Ahıska da olayı basından duyduklarını belirterek, Mersin’in İstanbul’a çok uzak olmasından kaynaklı konuyu takip edemediklerini söyledi.

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi ise olayın takipçisi olmak istediklerini ama bir sonuç elde edemediklerini ifade etti.

Kaynak: ANF