16 Ocak 2012 Pazartesi

Maltepe İşçileri 25 Gündür Direniyor

CHP'li Maltepe Belediyesi'ne bağlı taşeron firmanın işten çıkardığı arkadaşlarına destek veren yedi işçi daha işten çıkarıldı. Belediye Başkanı, 25 gündür direnen işçiler için "Bizim işçimiz değil, yetkili mercii biz değiliz" diyor.


Maltepe Belediyesi'ne bağlı taşeron firmada işten çıkarılan taşeron işçiye destek olan işçiler de işten çıkarıldı.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Maltepe Belediyesi'ne bağlı taşeron firmasında çalışan işçiler, altı aydır güvencesiz, esnek çalışmaya karşı mücadele yürütüyordu. İşçiler taleplerini Belediye yönetimine de sunmuştu.

Yıl sonunda birçok işçi ihale sözleşmesi bitti denerek bir, iki aylık "zorunlu izne" çıkarıldı.

Mücadeleyi örgütleyenlerden Alper Ekici ise işten çıkarıldı. 25 gündür Belediye binası önünde direnen Ekici'ye destek veren yedi işçi daha işten çıkarıldı. Diğer işçilerin ise sözleşmelerinin yenilenip yenilenmeyeceği belli değil.

bianet'e konuşan Ekici, cuma (13 Ocak) günü zabıta görevlilerinin direnişe müdahale ettiğini ve arbede yaşandığını söyleyerek direnişlerinin çeşitli yöntemlerle engellenmeye çalışıldığını belirtti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi de bugün işçileri ziyaret ederek destek oldu.

Maltepe Belediyesi Başkanı Mustafa Zengin, internetten yaptığı yazılı açıklamada, direnen işçilerin belediyenin kadrolu memuru değil taşeron şirketin elemanı olduğunu dolayısıyla taleplerini düzenleyecek yetkili merciin Belediye Başkanlığı olmadığını belirtti.

Zengin, açıklamasında işçilerin "provokasyon" yaptıkları ve diğer işçilerin çalışma verimliliğini düşürdüklerini öne sürerek çıkarılan işçilerin zaten iş disiplininden yoksun olduğunu belirtti.

Ayrıca, işçilerin eyleme son vermeleri için İlçe Kaymakamlığı ve Emniyet Müdürlüğü'nün de bilgilendirildiğini belirtti.

Ekici, Belediye Başkanı'nın "iş disiplininden yoksundular" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, işten çıkarılmalarının tek nedeninin güvenceli iş için örgütlenmek olduğunu söyledi.
"CHP samimiyse, kendi belediyelerinden başlasın"

İşçiler, 7 Ocak'ta da işten çıkarılanların geri alınması ve taleplerinin karşılanması için İstiklal Caddesi üzerinden Şişhane'de bulunan CHP il binasına yürümüştü.

İşçiler adına yapılan açıklamada, "Emekten yana olduğunu söyleyen, taşeronluk 21. Yüzyılın kölelik rejimidir diyen CHP bu konuda samimiyse öncelikle bu işe kendi bulundukları belediyelerden başlamalılar" denmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu'nda işçilere şöyle seslenmişti:

"Taşeron 21. yüzyılın kölelik rejimidir, bunu asla unutmayın. Şimdi diyoruz ki, taşeron işçilere; 'efendim haklarınıza sahip çıkın'. Buyurun bir taşeron işçi gitsin bir yerde, 'ben sendikalı olayım' desin. Ertesi gün kapının önündedir. CHP iktidarında taşeron işçiliği tarihe gömeceğiz. Herkes sendikalı, herkes toplu sözleşmeli, herkes grev hakkına sahip olacak. "

Kaynak: Bianet