9 Ocak 2012 Pazartesi

Malatya'da skandal karar

AKP'li ve CHP'li İl Genel Meclis üyelerinin oybirliğiyle aldığı karara göre, şiddete uğrayan kadın arabulucu aracılığıyla dayakçı kocayla barıştırılacak.

Malatya İl Genel Meclisi skandal niteliğinde bir karara imza attı.

AKP'li ve CHP'li üyelerin oylarıyla, oybirliğiyle alınan karara göre, şiddete uğrayan kadınları şiddet uygulayan erkekle barıştırmak için 'arabuluculuk' yapılacak. Şiddet olayları, yargıya intikal etmeden önce arabulucu devreye girecek. Arabuluculuk kararının uygulayıcısı ise imamlar olacak.

İl Genel Meclisi toplantısında, Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu'nun hazırladığı rapor da kabul edildi. Raporda, "Eşler arasında yaşanan şiddet olaylarında, yaşanılanların mahkemeye taşınmadan evvel bölgenin ileri gelenleri ve toplum üzerinde etkisinin olduğuna şüphe duymadığımız din adamlarının arabuluculuk yapmasına imkan tanınacak düzenleme yapılmalı" ifadelerine yer verildi.

KADINLAR TEPKİLİ

Konuyla ilgili basına konuşan Malatya Demokratik Kadın Platformu'ndan Songül Canpolat, "Biz kim olursa olsun arabulucuk olmasına en başından beri karşıyız. Burada düşünülen kadın değil. Daha önce yaşanan tecrübeler var. Cinayet ve şiddet devam ediyor. Bu çözüm değil. Bunun yerine şiddete devam eden unsurlar kaldırılmalı" diye konuştu.

ARABULUCULUK ÖLÜME NEDEN OLDU

Malatya'da daha önce 'arabuluculuk' bir kadının yaşamını yitirmesine neden olmuştu.

Malatya'nın Kuluncak ilçesinde, 2005 yılında eşinin şiddetinden kaçarak babasının evine sığınan F.A., eşi Cabbar Seven tarafından silahla rehin alınmıştı.

Seven, 46 saat süren pazarlığın ardından teslim olmuş. Resmi nikahı olmayan Seven ve F.A. arabulucuların araya girmesiyle resmi nikah kıymıştı.

Seven, sadece 1 yıl sonra, eşini ve 4 çocuğunu öldürmüştü.

Kaynak: ETHA