12 Ocak 2012 Perşembe

'Katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız'

Şırnak Uludere Roboski Köyü'ne giderek, savaş uçaklarının hava bombamdırmanında yaşamını yitirenlerin ailelerine taziye ziyaretlerinde bulunan ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri heyeti, duygu ve gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı. Heyet içinde yer alan Hacer Elçin, "Ben bir Türk kadını ve anne olarak, katliamda evlatlarını yitiren annelerin Batı'daki vicdanı olacağım. Bu katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen SKM heyeti içinde yer alan SKM Sözcüsü Birsen Kaya, Düriye Sezgin, Hacer Elçin ve Avukat Gülhan Kaya, Roboski (Ortasu) Köyü'nde yakınlarını yitiren ailelerle ve kadınlarla yaptıkları görüşmeleri ve duygularını aktardı. Açıklama öncesinde Roboski Köyü'nde heyetin ziyaretini aktaran bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Basın toplantısında, SKM heyeti içinde yer alan Hacer Elçin'in sözleri duygulu anlar yaşattı. Roboski Köyü'nde katliamda yaşamını yitiren çocukların anneleriyle yaptıkları görüşmeleri gözleri dolarak aktaran Elçin, "Orada gördüklerim karşısında travma yaşadım. Çünkü yaşananlar faşizmin sıfır noktasıydı. Yaşanan acıyı anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalıyor. Sözün bittiği nokta gerçekten" şeklinde konuştu.

"KÜRT ANNELERİNİN VİCDANI, SESİ OLMALIYIZ"

Türk annelere seslenen Elçin, "Kürt annelerinin gözyaşlarına daha çok oraya giderek dokunmamız gerekiyor. Oradaki annelerin vicdanları, sesleri olmalıyız hepimiz. Ben de bir anneyim. Kürt annelere söz verdim. Roboski katliamını, yaşanan acıları unutmayacağım ve unutturmayacağım" dedi.

"KATLİAM PLANLIDIR"

Heyet içinde yer alan Avukat Gülhan Kaya da, bölgede köylülerle yaptıkları görüşme ve katliamdan sağ kurtulan tanıklarla yaptıkları görüşmelerde, katliamın planlı olduğunu bir kez daha anladıklarını vurguladı. Kaya, "bölgeye sağlık ekiplerinin ulaştırılmaması ve yetkililerin açıklamaları da bu katliamın planlı olduğunu her şeyiyle kanıtlıyor" dedi.

Başbakan ve Genelkurmay'ın yanı sıra yetkililerin yaptıkları 'kaza' açıklamalarını hatırlatan Avukat Kaya, "Hadi kaza diyelim ve bir an buna inanalım. Peki kaza durumunda bile hala neden tek bir kişi gözaltına alınmadı, sorumlular neden hala cezalandırılmadı. Köylülerin talepleri de tüm sorumluların cezalandırılmasıdır. Tazminat önerisini kesinlikle kabul etmiyorlar" şeklinde konuştu. Kaya, sürecin ve hukuki boyutununun da SKM olarak takipçisi olacaklarını kaydetti.

Şırnak Uludere İlçesi Roboski Köyü'ne taziye ziyaretinde bulunan heyetin içinde yer alan SKM sözcüsü Birsen Kaya da, köylülerin acıları ve öfkesinin hala dipdiri olduğunu söyledi. Kaya şöyle devam etti; "Acılarını yüreğine gömen köylüler, devletin katliamından hesap soruyor, sorumluların bir an önce açığa çıkarılmasını ve yargılanmasını istiyor. Köy muhtarı, devletin vereceği tazminatı asla kabul etmeyeceklerini, insan yaşamının bu kadar değersiz olmadığını ifade ederek, sorumluların yargılanması taleplerini iletmiştir. Köylüler katliamın planlı, kasıtlı ve intikam almak için yapıldığını ifade etmektedir."

'BİZİM ÇOCUKLARIMIZ İNSAN DEĞİL Mİ?'

Kürt annelerin, kadınların katliamda yitirdikleri çocuklarının eşlerinin fotoğraflarını ellerinden düşürmediğini, kadınların öfkesine ve mücadelesine ortak olmak için Roboski'ye gittiklerini anlatan SKM Sözcüsü Kaya, kadınların Başbakan'ın annesi için televizyon karşısında döktüğü gözyaşlarını hatırlattıklarını ve "Bizim ki acı değil mi? Bizim çocuklarımız insan değil miydi?" haykırışlarını ve barış dileklerini paylaştı.

Kaya, kadınların Başbakan'ın barış için söylediklerine inanmadıklarını ve bombaların sesi ile her gün ölümün soğuk yüzüyle yeni güne uyandıklarını aktararak, Kürt ve Türk halkalrını birbirine düşman belleten, dağlarda emekçi çocukları birbirine kırdıran bu devletin üç kuruşluk tazminatla yaralarını saramayacağını ve ortak mücadeleyi yükseltmenin zamanı olduğunu belirtti.

'BARIŞ TÜRK VE KÜRT KADINLARIN ORTAK MÜCADELESİYLE GELECEK'

Birsen Kaya, köylülerle yaptıkları konuşmalarda, "suçluların açığa çıkarılıp yargılanması, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in istifa etmesi, Başbakan'ın Kürt halkından özür dilemesi" taleplerini ilettiğini belirterek, SKM olarak katliamdan hesap soracaklarını ve bu talepleri alanlarda, sokaklarda haykırmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kaya konuşmasını, "Bu topraklarda eşitlik kardeşlik, özgürlük ve barış gelecekse, Kürt ve Türk kadınların ortak mücadelesiyle gelecektir" sözleriyle tamamladı.

Kaynak: ETHA