11 Ocak 2012 Çarşamba

Karapaşaoğlu Beş Gün Daha Cezaevinde

Askerliği bitmeden Güney Kıbrıs'a geçtiği ve yerel gazeteye yazı yazdığı gerekçesiyle tutuklanan Halil Karapaşaoğlu için istenen yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi.


Kuzey Kıbrıs'ta askerlik yaptığı sırada izinsiz olarak Güney Kıbrıs'a gittiği ve yerel gazeteye yazı yazdığı gerekçesiyle 10 gün hapis cezası verilen Halil Karapaşaoğlu için yapılan yürütmeyi durdurma başvurusu olumsuz sonuçlandı.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) tarafından yapılan açıklamada, "İzin almadan basın yayın organlarına yazı yazmanın ve izin almadan Güney Kıbrıs'a gitmenin yasak olduğu tebliğ edilmiştir. Yapılan tebliğlere rağmen Karapaşaoğlu, 16 Aralık 2011'den itibaren sekiz kez Güney Kıbrıs'a gitmiş ve 27 Aralık 2011'de yerel bir gazeteye yazı yazmıştır" denildi.

Yürütme durdurulmadı

Halil Karapaşaoğlu'nun avukatı Öncel Polili bianet'e yaptığı açıklamada tutukluluğun ardından ara karar verilmesi için mahkemeye başvurduklarını söyledi.

Polili, bugün görülen ara karar duruşmasında mahkemenin yürütmenin durdurulması için üç şart öne sürdüğünü söyledi: Konu acil olacak, davayı kazanacağınıza dair adli belirtileriniz olacak ve cezalandırmanın telafisi imkansız sonuçları olacak.

İlk iki hususta mahkemenin kendilerini haklı bulduğunu söyleyen Polili sözlerine şöyle devam etti:

"Mahkeme cezalandırmanın telafisi imkansız zarara yol açmayacağına kanaat getirdi. Çünkü biz davayı kazandığımız taktirde tazminat alma hakkımızın doğacağını ve bu tazminatla zararın telafi edilebileceğini ifade etti."

Bir gün kala gözaltı

Halil Karapaşaoğlu, Kuzey Kıbrıs'ta askerlik yaparken şahit olduklarını yazmış ve yazdıkları 27 Aralık'ta Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanan bazı yerel gazetelerde yer almıştı. Ancak askerliği resmi olarak 28 Aralık'ta sona eriyordu.

Karapaşaoğlu, askerlik süresince biriken iki haftalık izin hakkını kullanarak teskere tarihinden iki hafta önce bir daha dönmemek üzere birliğinden ayrılmıştı.

27 Aralık''ta Güney Kıbrıs'a geçmeye çalışan Karapaşaoğlu'nun geçişine izin verilmedi. Askeri birliğe telefon edilmesi üzerine Karapaşaoğlu, gelen askerler tarafından gözaltına alındı.

"Avukatlar salona alınmadı"

Sorgusunun ardından serbest bırakılan Karapaşaoğlu, 5 Ocak'ta Boğaz'da GKK Komutanlığı'nda yargılandı ve 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı, askeri yetkililerin mahkemenin disiplin mahkemesi olduğunu ifade ederek avukatları salona almadığını ifade etti.

Kanatlı, Halil Karapaşaoğlu serbest bırakılana kadar her gece tutuklu bulunduğu Hamitköy'e giderek davullarla sloganlarla seslerini Karapaşaoğlu'na ulaştıracaklarını ifade etti.

* Karapaşaoğlu'nun tutuklanmasına neden gösterilen ve Yenidüzen gazetesinde yayımlanan yazı için tıklayınız.

Kaynak: Bianet