16 Ocak 2012 Pazartesi

"JİTEM'in Toplu Mezarı Savcılığın Yanındaydı"

Diyarbakır'daki kazı alanında bulunan kafatası sayısı 11 oldu; bölgeyi ziyaret eden Tanrıkulu, Diyarbakır Savcılığı ile JİTEM merkezi arasında 20 metre mesafe olmasına ve seslerin duyulmasına rağmen işkence yapıldığını söyledi.

Diyarbakır'da 1993-1999 arasında Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Merkezi'nin (JİTEM) kullandığı bina ile Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Adliye Sarayı'nın bulunduğu Saraykapı'da beş gündür devam eden kazıda bulunan kafatası sayısı 11'e çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kazı alanında yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, "Eskiden yeraltı zenginliklerimizle övünürdük. Artık yeraltının bir parçası faili meçhul cinayetler oldu" dedi.

Tanrıkulu, bölgenin geniş bir araştırmaya tabi tutulması gerektiğini söyledi. Savcılığın soruşturmayı sürdürdüğünü ve gizlilik kararı aldığını belirten Tanrıkulu, bu tür soruşturmaların kamuoyuna açık yapılması gerektiğini savundu.

"Bu tür soruşturmalar bakımından gerçek faillerin ortaya çıkması için faillerin korunmasını sağlayacak mekanizmaların yani zamanaşımı sürelerinin, ceza yasasından çıkarılması lazım. 90'lı yılların temel failleri, 2010-15 yıllarını bekliyor. Yani 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolmasını bekliyorlar."

"Ceza yasasında bu tür suçlarla ilgili zamanaşımının kaldırılması konusunda Meclis'te bir çalışma yapılmalı."

Tanrıkulu, eskiden Jandarma ve adliye binası olarak da kullanılan bölgede geçmişte savcıların gözaltındaki kişilerin denetimini yapmadığını ileri sürdü.

O dönem buradan işkence seslerinin de duyulduğunu söyleyen Tarıkulu, aradaki mesafeleri göstererek Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı ile jandarma komutanlığının arasında 20 metre olmasına rağmen yine de işkence yapıldığını ifade etti.

Tanrıkulu, "Yüzlerle ifade edebileceğimiz kayıp vakası var. İnsanlar dua edecekleri bir mezar arıyor. Bu binaların içerisinde ne var, ne yok, gömülmüşler mi? Gömülmemişler mi? Bilemiyoruz. Yasama organın yargı dışında zaman aşımını beklemeden kalıcı bir komisyon kurması lazım. Bir yasal zemin hazırlaması lazım ki bu olaylar açığa çıksın. Failler yer göstersin ki bu olaylar ortaya çıksın" dedi.

Kaynak: Bianet