11 Ocak 2012 Çarşamba

İzmir'de fotoğraf sergisine sansür uygulaması

İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi İzmir Sanat Merkezi'nde açılan “Aykırı” fotoğraf sergisine sansür uygulandı. Sanatçılar uygulamaya tepki gösterdi.


İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği'nin (İFOD), “Aykırı” adlı fotoğraf sergisinde yer alan üç fotoğraf CHP'li Büyükşehir Belediyesi tarafından sansürlendi. Sansür kararına tepki gösteren fotoğraf sanatçıları, sergiyi kapatarak sansür kararına tepki gösterdi.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) İzmir Sanat Merkezi'nde 3 Ocak'ta açılan sergide yayınlanan fotoğrafların bazıları İFOD yetkililerinin bilgisi dışında sergi salonundan kaldırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sansür uygulamasına maruz kalan fotoğraflarda, bikini giymiş türbanlı kadın, öpüşen iki rahibe ve öpüşen eşcinsel temaları yer alıyor.

İFOD Başkanı A. Beyhan Özdemir'in, İBB Kültür Müdürü ve Basın Müdürü ile dün yaptığı görüşmede, fotoğrafların yetkililer tarafından kaldırıldığı ve sergide yer almalarına izin vermeyecekleri bildirildi.

Üç fotoğrafın sergiden kaldırılmasını kabul etmeyen İFOD üyeleri, İzmir Sanat Merkezi'ndeki fotoğraf sergisini tamamen kapatma kararı aldı. Sergi salonu önünde basın açıklaması yaparak sansür uygulamasına tepki gösteren İFOD üyeleri adına İFOD Başkanı Beyhan Özdemir açıklama yaptı.

Özdemir, “Sergilenmekte olan aykırılıklar sergisi kimi kesimleri rahatsız etti. Aykırılıklar gerçeği yansıtıyor, bizim toplumumuzdaki aykırılıkları yansıtıyor. Bu nedenle bu rahatsızlık bu fotoğraflarla, bu sanat üretimlerine sansür olarak geri döndü. İFOD sansürü kabul etmiyor, geçmişte de kabul etmedi, gelecekte de kabul etmeyecek. O nedenle bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu sergi salonundan, bizim insiyatifimiz, bilgimiz dışından kaldırılan üç fotoğrafımızın yerine konmasını istedik, fakat yetkililer o fotoğrafları sergileyemeyeceklerini söyledi ve bizim bu fotoğrafları kaldırmamızı istedi. Bizde sadece üç fotoğrafımızı değil bütün sergimizi kaldırmaya karar verdik ve tüm fotoğrafçı dostlarımızla, sanatçı dostlarımızla, aydın arkadaşlarımızla tavrımızı tüm fotoğraflarımızı kaldırarak göstermek istiyoruz” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından fotoğraf sanatçıları fotoğraf makinelerini yere bırakarak CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sansür kararına tepki gösterdi. Daha sonra sergideki fotoğraflar İFOD üyeleri tarafından kaldırıldı.

Kaynak: ETHA