9 Ocak 2012 Pazartesi

İnsan Hakları Komisyonu tecridi ağırlaştırıyor

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, tutuklu ve hükümlülerin sık sık keyfi gerekçelerle engellenen ziyaret hakkını engellemeye dönük bir yasa teklifini onayladı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, tutuklu ve hükümlüler üzerindeki tecridi yasal zemine kavuşturacak bir karara imza attı.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat'ın sunduğu yasa teklifine göre, hükümlülerin, ziyaretçileri aracılığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiğinin belirlenmesi halinde bu görüşmelere 6 aya kadar sınırlama getirilebilecek.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün, "Türkiye'de bugün, rejimin kendisine düşman saydığı kişilere bir hukuk, düşman saymadığı kişilere başka bir hukuk uygulanıyor. Bu düzenlemeyle Öcalan'ın uzun süredir süren tecridine hukuki bir zemin getiriliyor" şeklindeki itirazına rağmen, yasa Komisyon'dan geçti. Kürkçü, Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinin engellenmesi durumunda insanların eylem yapma hakkı olduğunu ifade etti.

Yasa teklifinde, ağır hasta ya da vefat etmiş yakını bulunan tutuklu ve hükümlülerin ailelerini ziyaret etmelerine izin verilmesi yönünde bir madde de bulunuyor.

Kaynak: ETHA