11 Ocak 2012 Çarşamba

Hücredeki sanatçıların fotoğrafları sergilendi

F Tipi cezaevlerindeki insanlık dışı koşulları kamuoyunun gündemine taşımak isteyen İHD, üç ay sürecek bir kampanya başlattı. Vedat Türkali, Akın Birdal, İlkay Akkaya gibi isimlerin katıldığı kampanyanın açılış etkinliğinde, sanatçıların parmaklıklar ardında çekilmiş fotoğrafları sergilendi.


F Tipi Cezaevlerindeki sistematik işkenceyi ve insanlık dışı koşulları yeniden kamuoyunun gündemine taşımak isteyen İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, üç ay sürecek bir kampanya başlattı. "Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın" isimli kampanyanın açılış etkinliğinde sanatçıların parmaklıklar ardında çekilmiş fotoğrafları sergilendi.

Vedat Türkali, İlkay Akkaya, Hakan Yeşilyurt, Erkan Can, Derya Alabora, Hale Soygazi, Altan Erkekli, Yetkin Dikinciler, Zuhal Olcay, Ece Temelkuran, Pınar Sağ, Suavi, Nurgül Yeşilçay, Fırat Tanış ve Sezgin Tanrıkulu'nun da aralarında olduğu 36 aydın, sanatçı, yazar ve milletvekili, fotoğraf sanatçısı Ahmet Ağaoğlu'nun objektifiyle tecriti anlatıyor. Fotoğraf sergisi, Taksim Hill Otel'de izlenebilir.

Fotoğraf sergisi, dün akşam yapılan bir etkinlikle açıldı. etkinliğe Vedat Türkali, Orhan Aydın, Pınar Sağ, İlkay Akkaya ile birlikte Türk Tabipleri Birliği, ESP, EMEP, TKP, Barış Anneleri'nden temsilciler katıldı.

Etkinlik, yönetmen Tolga Karaçelik'in hazırladığı ve sanatçı Nur Sürer'in oynadığı tecritin anlatıldığı kısa film gösterimi ile başladı.

Gösterimin ardından konuşanİHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, şöyle dedi: "Düşünceyi yok etmek için kanunlar çıkardılar. Özel yetkili mahkemeler kurdular. Yetmedi, tamamen susturmak için F tiplerini inşa ettiler. Tecrit içinde tecrit dayatarak bütün sosyal hayattan, insani ilişkilerden kopararak bir dünya yarattılar. Hapishanesiz bir dünya ütopyamız hiçbir zaman bitmedi. F tipi cezaevlerini kapattıracağız. İnsanlık onuru işkenceyi yenecek."

TÜRKALİ: BU, BATAKLIK DEVLETİ

Usta yazar Vedat Türkali, insanın cezaevi koşullarına içinin dayanmadığını belirtti ve "Ben bu devlete bataklık devleti diyorum" dedi.

İnsan hakları savunucusu, eski milletvekili Akın Birdal, insan hakları mücadelesinin devam edeceğini, barış ve adalet için birleşmenin zamanı olduğunu söyledi.

'BARIŞI GÖRMEDEN ÖLMEK İSTEMİYORUM'

Barış Anneleri'nden Döndü Ana, "Hapishanelerden haber gelmeyince anaların yüreği akar gider. Biz çok acılar çektik. 71 yaşındayım barışı görmeden gitmek istemiyorum. Bir gün barışı da göreceğim ama bunlar bu acıyı er geç yüreklerinde duyacaklar" diye konuştu.

Sanatçı Pınar Sağ, "Fikirlerin suç sayıldığı bir dönemde işkenceler hala devam ediyor. Düşünceleri uğruna bedel ödeyen insanlara F tipleriyle yapılan saldırıları devrimci duygularımla kınıyorum" dedi.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu'nun yürüttüğü mücadeleyle tahliye olan hasta tutuklu Basri Vardar, duygu dolu bir teşekkür konuşması yaptı.

Etkinlikte İlkay Akkaya, hapishanede yazılıp hazırlanan "Gitme" isimli şarkısını, Hakan Yeşilyurt da "Eftelya" şarkısını seslendirdi.

F tipi cezaevlerinin kapatılması için 3 ay sürecek olan kampanyada film gösterimleri, yürüyüşler ve oturma eylemleri yapılacak. Her hafta F şeklini alacak şekilde siyah giyinerek "ortaçağ karanlığını temsil eden" gaz lambaları ile oturma eylemleri düzenlenecek.

Kaynak: ETHA