11 Ocak 2012 Çarşamba

Hamile çocukla ilgili suç duyurusu

Gündem Çocuk Derneği, 11 yaşında hamile çocukla ilgili Ankara Adliyesi'nden suç duyurusunda bulundu. Dernek, Z.Ç'nin evlendirildiği kişiden ailesine, dini nikahını kıyan kişiden, başvurduğu hastane personeline, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerine kadar pek çok yetişkinin suç işlediğine dikkat çekti.

Bolu Mudurnu’da 11 yaşındaki bir çocuğun 8 aylık hamile olmasına ilişkin gerekli yasal işlem yapmayanlara tepki gösteren Gündem Çocuk Derneği, Z.Ç. ile evli E.D, ailesi ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan dernek üyeleri, Mudurnu Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu dilekçesini verdi.

Gündem Çocuk Derneği, Z.Ç'nin evlendirildiği 25 yaşındaki E.D, Z.Ç’nin ailesi, dini nikahını kıyan kişi, başvurduğu hastane personeli, oturduğu mahalledeki muhtar ve komşuları, kayıtlı olması gereken okulun müdürü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerine kadar pek çok yetişkinin suç işlediğine dikkat çekti.

11 yaşındaki bir çocuğa karşı işlenen suçlar karşısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaş düzeltme davasını bahane göstererek işlem yapmamasına tepki gösteren dernek yetkilileri, “Gündem Çocuk! olarak bugün burada Z.Ç.’nin Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde koruma altına alınması ve kendisine karşı işlenen bir dizi suçun soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması için ihbar yükümlüğümüzü yerine getirmeye geldik” diye belirtti.

“Küçük yaşta evlendirilen ve hamile bırakılan bir çocuğa karşı alan razı satan razı muamelesi yapılamaz” denilen açıklamada, Z.Ç'nin evlendirildiği kişi tarafından cinsel istismara uğradığı belirtildi.

Z.Ç’nin bir an önce Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde koruma altına alınması ve kendisine karşı işlenen bir dizi suçun soruşturulması, sorumluların cezalandırılmasını isteyen dernek yetkilileri, Mudurnu Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu dilekçesini verdi.

Kaynak: ETHA

11 Yaşında da 17 Yaşında da Çocuk

Gündem Çocuk Derneği Bolu'daki sekiz aylık hamile 11 yaşındaki çocuğun hak ihlallerine uğradığı ve ailesinden imam nikahlı eşine, bakanlık yetkililerine kadar birçok kişinin suç işlediği gerekçesiyle savcılığa başvurdu.

Gündem Çocuk Derneği Bolu, Mudurnu'ya bağlı Alpagut Köyü'nde oturan ve 8 aylık hamile olan 11 yaşındaki Z.Ç.'ye karşı bir dizi suç işlendiğini söyleyerek Ankara'da suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda Z.Ç. için Çocuk Koruma Kanunu'nun 9. maddesi gereği acil korunma kararı alınması ve Z.Ç.'ye karşı işlenen suçların soruşturularak sorumlular hakkında dava açılması talep edildi. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleme'ye taraf olduğu, ilgili ve yetkili tüm organlarıyla çocuğun haklarını sonuna kadar gözetmesi gerektiği hatırlatıldı.

Hak ihlalleri

Suç duyurusundan önce bir basın açıklaması yapan Gündem Çocuk Derneği çocuğa karşı ailesinin, evlendirildiği kişinin, dini nikahını kıyan kişinin, başvurduğu hastane personelinin, oturduğu mahalledeki muhtarın ve komşularının, çocuğun kayıtlı olması gereken okulun müdürünün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin suç işlemiş olduklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaş düzeltme davasını bahane gösterdiğini ve bu nedenle işlenen suçlara rağmen hiçbir işlem yapılmamasını eleştiren dernek yetkilileri, Z.Ç.'nin çocuk yaşta evlendirilerek eğitim hakkından yoksun kalması, rızası dışında alıkonulması, cinsel istismar gibi çok sayıda hak ihlaliyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Dava bahane

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Z.Ç. için açılmış yaş düzeltme davasını bahane ederek yapılanları normal göstermeye çalıştığını ifade eden Gündem Çocuk Derneği her bireyin 18 yaşına kadar çocuk kabul edildiğini ve Z.Ç.'nin 11 değil 17 yaşında bile olsa işlenen suçlar açından hiçbir şeyin değişmediğini hatırlattı. Ayrıca çocuğun yaşıyla ilgili olarak açıldığı söylenen dava sonuçlanana kadar Z.Ç.'nin kimliğindeki doğum tarihinin geçerli olduğu vurgulandı: "Kimse davanın sonucunu beklemeden resmi yaşının gerektirdiği muameleden onu mahrum bırakamaz. Bu tavır Z.Ç. açısından geri dönülmez zararlara yol açabilir"

Ne olmuştu?

5 Ocak'ta, basında çıkan haberlere göre, Bolu'nun Mudurnu İlçesi'nde 25 yaşındaki E.D. ile imam nikahıyla yaşayan ve 11 yaşındaki olan Z.Ç. rahatsızlanınca ambulansla Bolu İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. Çocuğun muayenesinde sekiz aylık hamile olduğu anlaşıldı. Doktorların hastaneye yatarak kontrol altında tutulmasını istemesine rağmen, E.D. muayene olan Z.Ç.'yi alarak hastaneden ayrıldı.

Z.Ç. muayene edilirken E.D.'nin acil servisin önünde endişeyle beklediği ve Z.Ç.'nin görüntüsünün alınmaması için gazetecilere engel olmaya çalıştığı da basındaki haberlerde yer aldı.

Konuyla ilgili olarak iki gün sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Z.Ç.'nin asıl yaşının 17 olduğunu ve yaşıyla ilgili bir davanın sürdüğünü açıkladı. "Olayı araştırdım, bizzat kızın kendisiyle de konuştum. Valiliği aradım, yaş büyütme davasını teyit ettik (...) Kendisine verebileceğimiz en büyük hediyenin resmi nikâh olduğunu söyledi."

Gündem Çocuk Derneği'nin suç duyurusunun tam metnini okumak için tıklayınız.

Kaynak: Bianet