8 Ocak 2012 Pazar

Fındıklı'da direniş geri adım attırdı

Fındıklı'nın Arılı Vadisi Hara Köyü'ndeki dere ıslah çalışmasına ve doğanın tahrip edilmesine karşı devam eden direniş 7. gününde sona erdi. Belediye Başkanı, ıslah çalışmasının duvar örülerek değil taş dolgu ile yapılacağı sözü vermek zorunda kaldı.


Rize'nin Fındıklı İlçesi'ndeki dere ıslah çalışması ve doğanın tahrip edilmesine karşı başlatılan direniş 7. gününde Belediye Başkanı'nın geri adım atmasıyla sona erdi. Vadinin doğal dokusunu yok edeceği için başlatılan mücadele, Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban'la yapılan görüşmenin ardından sona erdirildi. Belediye Başkanı Özbalaban, dere ıslahının direnişçilerin isteği doğrultusunda duvar değil taş dolgu ile yapılacağı sözü verdi.

Dere ıslah çalışmasının yürütüldüğü Arılı Vadisi boyunca DSİ'nin 'sel ve taşkın' projesi kapsamında vadinin her iki tarafına 5 metre yükseklikte perde beton örülmesiyle canlıların dereyle ve suyla olan bağının kesileceğine dikkat çeken Fındıklı halkı, yapılanların HES projelerinin alt yapısı anlamına geldiğine dikkat çekti.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, siyasi partiler, sendikalar, kitle örgütleri ve muhtarların öncülüğünde vadi içerisinde başlayan nöbet eyleminin, dere ıslahının taş dolgu yapılarak gerçekleştirilmesi yönündeki talebi Fındıklı Belediye Başkanı Özbalaban tarafından kabul edildi. Görüşmede, Hara Köyü'nden yukarı kısımdaki vadide herhangi bir çalışma yapılmayacağı sözü de verildi. Nöbet eylemi verilen sözler üzerine 7. gününde sona erdi.

'DİRENİŞE ARA VERDİK'


Konuyla ilgili ETHA'ya bilgi veren Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, "Direnişe geçici olarak ara verdik. Bu kararı yöre halkıyla birlikte yetkililerden aldığımız sözler üzerine aldık. Direnişimize ara versek de yaşam alanlarımızla ilgili mücadelemize devam edeceğiz. Verilen sözlerin takipçisi olacağız ve suyumuza, doğamıza ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. 7 gün süren bu direnişin bizlere öğrettiği mücadele yöntem ve deneyimlerimizi önümüzdeki süreçte yeni araç ve yöntemlerle daha da ileriye taşıyarak yaşam alanlarımızı talan edenlere karşı dik durmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: ETHA