7 Ocak 2012 Cumartesi

F tipi yasaklar listesi

F tipi cezaevleri demek "yasaklar" demek. Bir hükümlünün çıkardığı yaklaşık 110 maddelik yasaklar listesine göre, F tipi cezaevlerinde insanca bir yaşam imkansız.


Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutulan ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü Hasan Şahingöz, cezaevindeki yasakları bir listede topladı. Yaklaşık 110 maddelik listeye göre, temel insani ihtiyaçları karşılamaktan, bu koşulları protesto etmeye kadar her şey yasak.

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiği için yasa gereği tek kişilik hücrede tutulan Hasan Şahingöz'ün dışarı ile iletişimi diğer tutuklulara göre daha az. Şahingöz, birinci dereceden akrabalar dışında kalan kişilerle görüşemiyor, ayda ikiden fazla telefon görüşmesi ve aile ziyareti gerçekleştiremiyor.

Şahingöz'ün derlediği ve İHD'ye gönderdiği F tipi cezaevlerinde uygulanan "yasaklar" listesinin bir kısmı şöyle:

-Mum, gaz, el lambası vb. gibi her türlü aydınlatma aracı yasak. (Bu nedenle elektrikler kesildiğinde karanlığa mahkum oluyorsunuz.)

-Daktilo yasak.

-Bilgisayar, internet yasak.

-Dolmakalem yasak.

-Mürekkep yasak.

-Kuru boya, sulu boya gibi her türden boya ve boya malzemesi yasak.

-Prit, uhu, para bandı gibi her türden yapıştırıcı yasak.

-Delgeç yasak.

-Zımba yasak.

-Dakstil yasak.

-Kitaplık yasak.

-Arşiv oluşturmak yasak. (Zaten oluşturacağınız arşivi koyacak yeriniz de arşiv oluşturmak için gerekli araç gereciniz de yoktur)

-Çelik telli dosya yasak.

-Elektrikli, gazlı, katı yakıtlı ısınma araçları yasak. (Kalorifer yanmadığında ya da yetersiz yandığında -ki kış aylarında durum genelde budur- soğuğa teslim olursunuz/edilirsiniz.)

-Yemek pişirmek, bisküviden vb. tatlı yapmak yasak.

-Metal çatal yasak.

-Naylon poşet bulundurmak yasak.

-Duvarlara resim, fotoğraf, takvim, elbise asmak yasak.

-Traş makinesi yasak.

-Cep telefonu yasak.

-Kasetçalar yasak.

-İkiden fazla battaniye bulundurmak yasak.

-Marş, türkü söylemek yasak.

-Slogan atmak yasak.

-Açlık grevi yapmak yasak.

-Protesto amaçlı kapıya vurmak yasak.

-Protesto amaçlı yemek almamak yasak.

-Sayım saatlerinde yatakta olmak yasak.

-Cezaevi personelinden hediye almak ve cezaevi personeline hediye vermek yasak.

-Kireç sökücü bulundurmak (su ısıtıcılar için çok gerekli olduğu halde) yasak.

-Birden fazla çay ve su bardağı bulundurmak yasak.

-Birden fazla çakmak bulundurmak yasak.

-Abdullah Öcalan'a "sayın" demek yasak.

-Hücrelerde bulunan yere sabitlenmiş ranza ve çelik dolapların yerini değiştirmeye kalkışmak yasak.

-Mahpusların kendi aralarında iletişim kurmaları, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmaları; birbirleriyle yiyecek, içecek, giyecek, kitap, gazete, dergi, mektup, bilgi vb. alışverişinde bulunmaları yasak.

-Mahpusların mahkeme, hastane, revir, avukat ziyaret gidiş dönüşlerinde tesadüfen karşılaşmaları halinde selamlaşmaları, tokalaşmaları, kucaklaşmaları yasak.

-Mahpuslara ziyaretçilerin yiyecek ve kırtasiye malzemesi (kağıt, kalem, defter vb.) getirmesi veya göndermesi yasak.

-Mahpuslara doğum günleri, yeni yıl gibi özel günlerde kitap ve giyecek dışında (ki bunlar zaten ailelerin getirip gönderebildiği şeylerdir) hediye gönderilmesi yasak.

-Mahpuslara dışarıdan televizyon, buzdolabı, su ısıtıcısı, el radyosu, sabun, şampuan, diş fırçası ve macunu, çarşaf, nevresim, battaniye, bardak, tabak, çakmak ve benzeri eşya ve malzemelerin gönderilmesi yasak (Mahpuslar yiyecekler de dahil tüm bunları cezaevi kantininden satın almak zorunda, elbette ki fahiş fiyatlardan!)

-Mahpusların 15 saatlik yoldan gelmiş olsalar bile önceden belirlenmiş belirli bir gün ve saat dışında aileleri ile bir saatten fazla ziyaret yapmaları yasak.

-Mahpusların haftada bir kez olmak üzere kayıt altına alınan ve cezaevi idaresince dinlenir şekilde yaptıkları telefon görüşmelerinin 10 dakikayı geçmesi yasak.

-Mahpusların önceden haftalık telefon görüşmelerini yapmak istediklerine dair dilekçe ile başvuruda bulunmamaları halinde telefon görüş haklarını kullanmaları yasak.

-Mahpusların haftada bir kere 10 dakikayı geçmeyecek şekilde yaptıkları telefon görüşmelerine başlamadan önce isim ve soy isimlerini söylememeleri halinde telefon görüş haklarını kullanmaları yasak.

-Mahpusların haftada bir kez dışında kantin alışverişi yapıp ihtiyaçlarını karşılamaları yasak.

-Önceden dilekçe ile başvuruda bulunmadıkları takdirde mahpusların revire çıkmaları, kütüphaneden kitap almaları, saç traşı olmaları, bozulan araç geçerlerini (saat, televizyon vb.) tamir ettirmeleri yasak.

-Önceden dilekçe ile başvuruda bulunmadan mahpusların dergi, gazete vb. alıp okumaları yasak.

-Mahpusların bir saatten fazla spora ve kütüphaneye çıkmaları yasak.

-Mahpusların pazartesi sabahı sayım sırasında dilekçe ile başvuruda bulunmadıkları takdirde sonraki günlerde dilekçe yazsalar dahi gazete dergi almaları, manav alışverişi yapmaları yasak.

-Mahpusların spora ve kütüphaneye ayda iki kezden fazla çıkmaları yasak.

-Harf şablonlu cetvel, pergel, iletki vb. yasak.

-Bir gardiyanın tek başına hücrenin mazgalını açması yasak. Hücrenin mazgalı ancak iki gardiyan bir araya geldiğinde açılabilir.

-Blok gardiyanlarının hücrelerin bulunduğu koridorlara (koridorlarda kamera bulunmasına ve hücre kapıları kapalı olmasına rağmen) tek başlarına girmeleri yasak.

-Kütüphanede, eğitim birimi ve mektup okuma komisyonunda görevli personelin mahpuslara gelen ya da verilmesi gereken kitapları, dergileri, gazeteleri, mektupları daha önce kontrol edilmiş olmalarına rağmen blok gardiyanlarınca ikinci kez kontrol edilmeden mahpuslara verilmesi yasak.

-Mahpusların üç kez elle yapılan aramadan bir kez detektörden ayakkabı ve mont gibi eşyaları da X-ray cihazından geçmeden mahkeme ve hastaneye gitmeleri, dönüşte aynı işlemlerden geçmeden hücrelerine girmeleri yasak.

-Mahpusların üç kez el aramasından geçmeden avukat görüşüne, açık aile ziyaretine, spor ve kütüphaneye gidip gelmeleri yasak.

-Mahpusların iki kez el aramasından geçmeden revire gitmeleri yasak.

-Mahpusların kışın 8, yazın 12 saatten fazla havlandırmaya çıkmaları yasak.

-Mahpusların idarenin belirlediği 20'den fazla televizyon kanalı ile şifreli kanalları izlemesi yasak.

-Aynı hücredeki mahpusların birbirleriyle yardımlaşma ve dayanışmada bulunmaları; örneğin bir kişinin parası olmadığında diğer iki kişinin parası olmayan kişi için kantin alışverişi yapıp onun ihtiyaçlarını karşılaması yasak.

-Hücrelerde el işi yapmaları yasak.

-Hücrelerde çiçek bulundurmak ve yetiştirmek (Bir soğanı bahar aylarında suyun içine koyup çimlendirmek bile, çünkü cezaevi yönetimine göre böyle olduğunda kuru soğan amaç dışı kullanılmış oluyor) yasak.

-Cezaevi idaresinin belirlediği yatma saatine uymamak yasak.

-Hücre duvarlarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş yapıştırmak yasak.

-Kişisel temizlik ve çevre temizliğine dikkat etmemek yasak. (Ancak F tiplerinde elektrik de dahil her şey parayladır. Paranız yoksa, dışarıdan getirilenler/gönderilenler içeri alınmadığından, bir el sabununa dahi sahip olamazsınız. Paranızın olmaması cezaevi yönetimini ilgilendirmez, o temizliğe dikkat etmediğiniz için vereceği disiplin cezasına bakar.)

-Süresi dolmadan eğitim yerini terk etmek yasak. (ne de olsa cezaevi idaresi "yat" dediğinde yatmak, "kalk" dediğinde kalkmak zorundasınız. Kendi iradenizle hiçbir şeye karar veremez, hiçbir şeyi uygulayamazsınız.)

-Eğitimi savsaklamak yasak. (eğitim dedikleri de din dersleri ve yabancı dil -İngilizce- kursundan ibaret. Yabancı dil kursları cezaevi idaresi tarafından sık sık aksatılır ama din dersleri asla!)

-Kurum iş yurdu yönetim kurulunca uygun görülen işte çalışmamak yasak.

-İşte gerekli özen göstermemek veya işin gereği olan özeni göstermemek yasak. (Günlük ücret olarak hepsi hepsi 6 TL öde, bir de çalışma esnasında üst düzey özen iste! Bu durum, mahpusların emeğinin üst düzeyde sömürülmesi değilse nedir?)

-Hücrelerde ilaç veya gıda stoku yapmak yasak.

-Sabah saat 08.00 akşam saat 20.00 olmak üzere günde iki kez yapılan sayımlara (üstelik sayımlar tek ve üç kişilik hücrelerde kalabalık gardiyan kitlesi ile girilerek yapılır) karşı çıkmak yasak.

-Elle yapılan üst aramalarına, ayda iki kez yapılan genel aramalara ve "kısmi arama" adı altında sık sık gerçekleştirilen baskın aramalara karşı koymak yasak.

-Cezaevi idaresinin sizin istememenize rağmen gerçekleştireceği sevklere, hücrenizi değiştirmesine karşı koymanız yasak.

-Mahpusların, cezaevi idaresinin uygun bulmadığı içerikte şiir, öykü, yazı/makale ve kitap yazmaları; karikatür ve resim yapmaları, bunları dışarıya göndermeye kalkışmaları yasak.

Kaynak: ETHA