14 Ocak 2012 Cumartesi

F eylemi başladı

İHD üyeleri, F tipi cezaevlerindeki tecride dikkat çekmek için başlattıkları kampanyanın ilk "F" eylemini bu akşam gerçekleştirdi.


İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, "Tecrit öldürüyor, F tipi uygulamalara son" sloganıyla başlattığı kampanyanın ilk "F" eylemini bu akşam gerçekleştirdi.

Kadıköy'deki Eminönü İskelesi'nin önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, tecridi simgelemek üzere siyah elbiseler giydi, fenerler taşıdı. Yere oturarak "F" harfini oluşturan

İHD'liler tecrit karşıtı sloganlar attı.

İLK GÜNDEM ARAMA DAYATMASI

İlk eylemin gündemi, F tipi cezaevlerindeki aramalar oldu. İHD Cezaevi Komisyonu adına açıklamayı okuyan Elif Akkaya, tutuklulara dayatılan aramalar hakkında bilgi verdi: "Cezaevinde sürekli kontrol altında bulunan mapuslara, hücrelerinden her çıkışta ve girişte ince arama adı altında çırılçıplak soydurularak onursuz bir arama dayatılmaktadır. Bunu kabul etmeyen mapuslara zor kullanılarak işkence yapılmakta, tehdit ve hakarete maruz kalmakta, bununla da yetinmeyerek, tecrit içinde ayrı bir tecrit anlamına gelen hücrelere kapatılmaktadırlar."

Tutuklulara dayatılan "ince arama"nın ortaçağdaki kölelik sistemini andırdığını belirten Akkaya, "İnsanı aşağılayan, onurunu zedeleyen bu uygulama, F tipinin asıl amacının mahpusu hiçleştirmek olduğunu net bir şekilde göstermektedir" dedi.

TUTUKLU YAKINLARINA DA AYNI İŞKENCE

Tutuklu yakınlarının benzer uygulamalara maruz kaldığına dikkat çeken Akkaya, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıllarda basına da yansıyan Sincan F Tipi Hapishanesi'nde yaşanan bir olayda, erkek ziyaretçinin pantalonunu çıkartması, orada hazır bulundurdukları eteği giyinmesi suretiyle görüş yapabileceği, aksi takdirde haftada bir gün ve yalnızca bir saat olan görüş hakkını yitirmemek için bu baskıya boyun eğmek zorunda kalmıştır."

HER CUMARTESİ YAPACAKLAR

Elif Akkaya, insanı hiçe sayan tecrit uygulamalarına karşı 3 ay sürecek bir kampanya başlattıklarını anımsatarak, "Bu kampanyamız kapsamında 3 ay boyunca tecridin kaldırılması talebini dillendirerek, sürekli uygulanan hak gasplarını Ocak ayı içinde her Cumartesi değişik meydanlarda F şeklinde oturarak dile getireceğiz" diye konuştu.

Akkaya'nın açıklamasının ardından F tipi cezaevinden bir tutuklunun gönderdiği mektup okundu.

Eylem, önümüzdeki hafta Cumartesi günü Mecidiyeköy'de olunacağı duyurusuyla sona erdi.

Kaynak: ETHA