11 Ocak 2012 Çarşamba

Diyarbakır'da JİTEM'in Toplu Mezarı

İHD'den Bilici, "Diyarbakır'da JİTEM'e ait olan binanın yakınındaki restorasyon çalışması sırasında altı kişiye ait kemiklerin bulunduğunu" açıkladı; kazı çalışması savcılık eşliğinde yapılıyor.


Diyarbakır'da bir dönem Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Merkezi (JİTEM) olarak kullanılan bina ile Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Adliye Sarayı'nın bulunduğu Saraykapı'daki restorasyon çalışmaları sırasında insan kemiklerine rastlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, olay yeri inceleme ekipleri, Adli Tıp Uzmanları ve arkeologlar olay yerinde kazı çalışması yürütüyor.

Konuyla ilgili bianet'e konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kendisinin de kazı çalışması yürütülen alanda olduğunu, altı insana ait kafatası ve kemiklerin çıkarıldığını açıkladı ve "Kemiklerin, 90'larda işlenen cinayetlerin ardından buraya atılmış olmasından şüpheleniyoruz" dedi.

Bilici, kemiklerin, Diyarbakır Cezaevi'nin müze çalışmaları ile İl Turizm Müdürlüğü'ne bağlı ekibin yürüttüğü kazı çalışmasında bulunduğunu, hemen savcılığa haber verildiğini anlattı.

"İnsanlar o alana rastgele atılmış" diyen Bilici, "Eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan da bu binanın JİTEM'in merkezi olduğunu söylemiş ve insanların burada infaz edildiğini açıklamıştı" dedi.

Yakınlarının burada olduğunu düşünen ailelerin kendilerine daha önce de başvuru yaptığını söyleyen Bilici, bu olayın ardından başka başvuruların da gelmesini beklediklerini ve başvurular doğrultusunda savcılığa müracaat edeceklerini ifade etti.

"Cinayetlerin faillerinin ortaya çıkması için dernek olarak, ailelerin talep ettiği doğrultuda üzerimize düşeni yapacağız."

Bilici, "Kazı çalışmaları toplu mezar prosedürlerine uygun yürütülüyor mu?" sorusunu da şöyle cevapladı:

"Kazı çalışması savcının gözetiminde yürütülüyor. Olay yeri inceleme ekipleri, arkeologlar ve Adli Tıp Uzmanları alanda bulunuyor ve delillerin kaybolmaması için titizlik gösteriliyor."

Bulunan kemikler, kimlik tespiti için Adli Tıp Merkezi'ne yollanacak.

Kaynak: Bianet