7 Ocak 2012 Cumartesi

'Devlet üç maymunu oynamasın'

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası, ev işçisi kadınların çalışma koşullarına dikkat çekti. 2011 yılında 400'ü aşkın ev işçisi kadının taciz ve tecavüze maruz kaldığını, 51 kadının iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini açıklayan sendika, devletin İLO sözleşmesini imzalamasını istedi.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası, şiddete ve tecavüze maruz kalan ev işçisi kadınların durumuna dikkat çekmek, taleplerini hatırlatmak için İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Gülhan Benli, erkek egemen toplum ve kapitalist sistemin kadının emeğini ve bedenini meta olarak kullandığını, dünyanın dört bir yanında yaşanan savaşların etkileri ile kadınların yerlerinden yurtlarından edildiklerini söyledi.

Ev işçisi kadınların gerek ev işçiliğine verilen toplumsal değer gerekse ülke içerisindeki kayıt dışı kimlikleri sebebiyle duygusal, sosyal, fiziksel, ekonomik ve cinsel istismara maruz kaldıklarını belirten Benli, özellikle büyük şehirlere göç eden kadınların geçim sıkıntısı yaşadığını vurguladı.

51 KADIN İŞ CİNAYETİ SONUCU YAŞAMINI YİTİRDİ

Gerekli önlemler alınmadığı için 2011 yılında ev işinde çalışan 51 kadının iş cinayeti sonucunda yaşamını yitirdiğini söyleyen Benli, "'Kadın cinayetleri münferittir' diyen devlet zihniyetin, bu kadınları yok sayması ve işçi görmemesi nedeniyledir ki, 51 kadının ölmesi, erkek egemen anlayışı bizzat resmileştirmiştir" dedi.

Yine 2011 yılında 400'ü aşkın ev işçisi kadının taciz ve tecavüze maruz kaldığını kaydeden Benli, şöyle devam etti: "Bunun yanı sıra, iş kazası geçirmiş ev işçilerinin sayısı 3 bini aşmıştır. Bununla beraber, 5 bin 200 arkadaşımız işsiz kalmıştır. Unutulmamalıdır ki, evlerde üreten, temizlik yapan, çocuk, hasta, yaşlı bakan, hayatını evin içinde kazanan insanlar olarak bu alanın artık devletçe bir iş olarak bilinmesi gerekir."

'DEVLET ÜÇ MAYMUNU OYNAMASIN, BİZİ TANISIN'

"Devlet bizi tanımalı ve üç maymunu oynamamalı" diyen Gülhan Benli, ev işçisi kadınların sosyal güvencesinin sağlanarak haklarının verilmesini talep etti. Benli, "Bir gecede yasa çıkaran sistem savunucuları, istediklerinde bizimle ilgili yasal düzenlemeleri de sağlamalıdır. Ayrıca göçmen ev işçisi arkadaşlarımıza çalışma izni verilerek, güvenli iş ve yaşamını sürdürebilecek bir ücret almasını sağlamalıdır" şeklinde konuştu.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası olarak, ev işçiliği yapan kadınların yaşam koşullarının düzeltilmesi için mücadele edeceklerinin vurgulayan Benli, devletin bir an önce İLO sözleşmesini kabul etmesini istedi.

Kaynak: ETHA