8 Ocak 2012 Pazar

‘CHP bu vebalin altında kaldı’

Aliağa Belediyesi'nin termik santral ruhsatı vermesi diğer CHP’li belediyeleri de ayaklandırdı.

Aliağa Belediyesinin İzmir Demir Çelik fabrikasınca kurulmak istenen termik santrali inşaatı için ruhsat vermesine tepki yağdı.

Bakırçay Belediyeler Birliği, Kent Konseyleri Birliği, CHP’li Aliağa Belediyesi Meclis üyeleri ve İl Genel Meclisi üyeleri, İzmir Barosu, meslek odaları, sendikalar, çevre platformları, siyasi partiler, dernekler ve kitle örgütleri düzenledikleri toplantı ile Aliağa Belediye Başkanlığınca verilen termik santral ruhsatını kınadı. Ruhsatın iptal edilmesi için hukuki mücadeleye başlanacağı belirtildi.

‘MECLİS ÜYELERİNE BİLE SORMADILAR’

Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonunda önceki gün saat 14.00’te düzenlenen toplantıya Bakırçay Belediyeler Birliğine bağlı Dikili, Bergama, Foça, Yenişakran Belediye Başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Toplantının açılışında konuşan Bakırçay Belediyeleri Birliği Başkanı ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un termik santrale verdiği ruhsat ile büyük bir vebalin altına girdiklerini söyledi.

Özgüven, “Bizler hiçe sayıldık. Biz bu vebalin altında kaldık, CHP bu vebalin altında kaldı. Nasıl kalkacağız bilmiyorum. CHP’li meclis üyelerine danışılmadan ruhsat onayı verildi” diye konuştu. Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’a ruhsatı iptal et çağrısında bulunan Özgüven, ruhsatın iptali ve termik santralin kurulmaması için mücadele edeceklerini söyledi.

Bakırçay Belediyeleri Birliği İkinci Başkanı ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, mücadeleye devam ederek ruhsatı iptal ettirmeleri gerektiğini söylerken, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da ruhsatın iptali için ellerinden gelen her şeyin yapılması önerisinde bulundu.

Katılımcıların konuya ilişkin düşünceleri ve önerileri ile yaklaşık iki saat süren toplantının ardından İzmir kapsamında bildiri dağıtılması, İzmir’in her ilçesinde afişler yapılması, Bakırçay Belediyeler Birliğine üye ilçelerde termik santrali halka sormak için referandum yapılması ve heyetler halinde Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz ile görüşülmesi kararları alındı. İlerleyen dönemlerde çeşitli mitingler ve açık hava etkinlikleri yapılacağı bilgisi de verildi.

İPTAL DAVASI AÇILACAK

Aliağa’da termik santral inşaatı için yapı ruhsatı verilmesine CHP Aliağa İlçe Örgütü, Aliağa Belediyesinin CHP’li Meclis üyeleri ve İl Genel Meclisinin CHP’li üyelerinden de tepki geldi.

CHP Aliağa ilçe binasında önceki gün saat 12.30’da bir basın toplantısı düzenleyen CHP’liler, termik santrale karşı mücadele edeceklerini duyurdu. Topluluk adına ortak açıklama yapan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, kararın arkasında olmadıklarını söyledi. Kararın alınmasına hiçbir şekilde dahil olmadıklarının altını çizen Oğuzhan, ruhsatın iptali için gerek hukuksal, gerekse sivil mücadelenin öncüsü olacaklarını belirtti.

Nefes alma hakkının hiçbir sermayeye kurban edilemeyeceğinin altını çizen Oğuzhan, “Bütün çevresel ve insani gerekçeler göz ardı edilmiş olsa bile teknik açıdan verilen ruhsatın hiçbir gerekçe ile doğru ve hukuki olmadığına inanıyor ve bu konuda ruhsat iptali için dava açacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.

Evrensel
Kaynak: Haberlink