6 Ocak 2012 Cuma

Billur Tuz'da 47 İşçi Direniyor

Billur Tuz fabrikasından sendikalı oldukları için işten çıkarılan 47 taşeron işçi, 2 Ocak'tan beri fabrika önünde direniyor.


 İzmir, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Billur Tuz fabrikasından sendikalı oldukları için işten çıkarılan 47 taşeron  işçi direniyor.

Üç taşeron firmanın bulunduğu fabrikada taşeron işçiler, yedi ay önce ağır çalışma koşullarına karşı Tek Gıda İş sendikasında örgütlenmeye başladı.

Bunun üzerine işveren, tuz yıkama, paketleme ve ambalaj bölümünde çalışan, sendikalı altısı kadın 47 işçiyi, 2 Ocak'ta işten çıkardı.

"15 gün ücretsiz izin, tuvalet yasak"

Paketleme bölümünde çalışan Zakim Bulut, bianet'e çalışma koşullarını anlattı.

"Fabrikada stok yeterli olduğunda, işveren 10, 15 günlük ücretsiz izin veriyor. Zaten 630 lira olan maaşımız daha da azalıyor. Ya da iş yoğunluğu olduğu zamanlarda sana danışmadan zorunlu mesai koyuyor. İtiraz ettiğinde ise işten çıkarmakla tehdit ediyor.

"Mesai saatlerinde tuvalete gitmek, arkadaşınla konuşmak yasak. Zaten hızlı çalışan makineleri, iş yoğunluğu olduğunda hızını daha da arttırıyorlar. 2006'da yönetim değişti; 20 liralık erzak yardımını bile kestiler. Maaşları zaten zamanında alamıyoruz. Çok ağır çalışma koşulları var. Bu yüzden sendikalı olduk."

Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, bayram öncesinde yine işverenin, işçileri 10 günlük ücretsiz izine çıkarmak istediğini, ancak sendikanın İl Teftiş Kurulu'na bunun aykırı olduğunu tebliğ etmesi üzerine, işverenin izinlerin ücretini ödemek zorunda kaldığını söyledi. Köse, işçilerin bu olaydan sonra işten çıkarıldığını belirtti.

Beş ila 15 yıldır fabrikada çalışan işçiler, fabrika önünde beş gündür işe alınmak için direniyor. İşveren görüşme taleplerini kabul etmiyor.

Kaynak: Bianet