12 Ocak 2012 Perşembe

"Asker Ölümleri Aydınlatılsın"

Barış İçin Vicdani Ret Platformu, bir haftada altı askerin şüpheli şekilde ölmesine tepki göstererek TSK'nın bir an önce bu ölümleri aydınlatmasını istedi.

Barış İçin Vicdani Ret Platformu, son 10 günde altı Kürt askerin şüpheli şekilde ölümünün ve Uludere katliamının aydınlatılmasını istedi.

Harbiye Ordu Evi önünde bir araya gelen grup adına basın açıklamasını okuyan Aykut Karnap, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Uludere katliamını "kazara oldu" diye açıkladığını hatırlatarak hükümet ve TSK işbirliği ile bu olayın üstünün örtüldüğünü söyledi.

Karnap, TSK'nın br yandan da şüpheli asker ölümlerine intihar deyip üzerini kapatmaya çalıştığını belirtti.

"TSK, her şüpheli asker ölümüyle ilgili intihar diyor. TSK, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde kısa dönem askerlik yapan Dersimli Deniz Yurtseven'in arkadaşından aldığı G-3 silahıyla, Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Jandarma Komutanlığı'nda askerlik yapan 22 yalındaki Doğukan Kahyaoğlu'nun nöbet tutan arkadaşının tüfeğiyle intihar ettiğini söylüyor."

Karnap, artık çocukları ölen ailelerin de "vatan sağolsun" demediğini söyledi.

"Zorunlu olarak askere giden bu gençler, ya kuşkulu bir biçimde, ya da kendilerine ait olmayan savaşta ölüyor. Artık aileler de vatan sağolsun demiyor. Yurtseven'in ailesi de tepki olarak askeri tören istemediğini söyledi ve evlerine Türk bayrağı astırmadı."

"İnsanlara acıdan başka bir şey getirmeyen bu savaşın parçası olmayacağız. Uludere katliamının ve şüpheli asker ölümlerinin aydınlatılmasını istiyoruz."

Ölen askerler şöyle:

1 Ocak: Semih Çiftçi'nin, Antep'in Islahiye ilçesinde askerlik yaparken, yılbaşı gecesi intihar ettiği ileri sürülüyor. Çiftçi'nin dayısı Kamil Göktaş, merminin yeğeninin kafasının arkasından girdiğini iddia ederek namluyu kafasının arkasına dayamasının imkansız olduğunu söyledi. Göktaş, semih Çiftçi'nin yılbaşı gecesi tüm akrabalarını arayarak yeni yıllarını kutladığını ve kendisinin intihar ettiğine inanmadıklarını ifade etti.

1 Ocak: Lütfü Esmer'in, Elazığ'da gece nöbetini tutarken tüfeği ile oynadığı sırada tüfeğin ateş alması sonucu gözünden vurularak hayatını kaybettiği iddia edildi. Van nüfusuna kayıtlı 19 yaşındaki Esmer'in ailesi , olayın araştırılması için İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) hukuki yardım istedi.

2 Ocak: Doğukan Kahyaoğlu, 22 yaşında ve bir çocuk babası; Kahyaoğlu'nun nöbet tutan arkadaşının tüfeğini alarak intihar ettiği ileri sürüldü. Malatyalı olan Kahyaoğlu'nun psikolojik sorunları olduğu ve bu nedenle kendisine askerlik süresince tüfek verilmediği iddia edilirken askerhaklari'nda yer alan bilgiye göre, Kahyaoğlu'nun cenazesi otopsi için Ankara'ya gönderildi.

3 Ocak: Deniz Yurtsever, Çanakkale Gelibolu Topçu Birliği'nde kısa dönem askerlik yapıyordu. Yurtsever'in terhisine üç hafta kala, nöbet değişimi sırasında kalbine ateş ederek intihar ettiği ileri sürülüyor. Yurtsever'in ailesinin avukatı Sevil Aracı, ailenin oğullarının intihar ettiğine inanmadığını söylüyor. Aracı, Yurtsever'in, ailesiyle en son yılın ilk günü telefonda konuştuğunu ve Deniz'in sıkıntısı olmadığını söylediğini ifade ediyor.

9 Ocak: Emrah Eser, Van'da askerlik yapan Eser'in terhisine 44 gün kala tüfeği ile intihar ettiği iddia edildi. Tokatlı olan Eser'in ölümünden dört gün önce, Facebook sayfasına "Sayın arkadaşlar, geri dönmem için 48 gün kalmış yani şafak 48" yazmıştı.

10 Ocak: Van'ın, İran sınır bölgesindeki Saray ilçesinde Kurucan köyündeki askeri birlikte görevli ve isimleri öğrenilemeyen iki asker, henüz öğrenilemeyen bir sebepten dolayı nöbet tuttukları gözetleme kulesinde tartıştıktan sonra ellerindeki uzun namlulu silahlarla birbirlerine ateş açtı. Açılan atış sonucu Diyarbakırlı olduğu belirtilen asker hayatını kaybetti.

Kaynak: Bianet