9 Ocak 2012 Pazartesi

Akademisyenlerden Rektörlere Çağrı

Alternatif Bilişim Derneği'nin girişimiyle yüzü aşkın akademisyen, üniversitelerin, internet filtresinin kamuoyu oluşturma yeri yapılmak istenmesine karşı imza kampanyası başlattı.


Alternatif Bilişim Derneği'nin girişimiyle yüzü aşkın akademisyen, üniversitelerin, internet filtresinin kamuoyu oluşturma yeri yapılmak istenmesine karşı çıkarak "sansürsüz güvenli internet istiyoruz" adlı bir imza kampanyası başlattı.

22 Kasım 2011'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) uygulamaya koyduğu "Güvenli İnternet" isimli filtreli internet uygulamasının, BTK'nın girişimleri sonrasında bazı üniversiteler tarafından desteklendiği ve ilgili bir kararın senatolarda alındığına dair haberler üzerine akademisyenler buna tepki gösterdi.

Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mutlu Binark ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay'ın öncülüğünde başlatılan imza metninde, ifade özgürlüğünü daraltan uygulaya üniversite adına senatoların destek vermesinin bilimsel ve etik olarak kabul edilemeyeceği belirtildi.

Metinde, internetin olası olumsuzluklarından korunmanın dijital okuryazarlık becerilerinin kazandırılması ile mümkün olacağı ifade edildi.

İmza metni özetle şöyle:

* Binlerce kişinin sokaklarda protesto ettiği, sivil toplum örgütlerinin "merkezi filtre uygulaması kabul edilemez" diyerek karşı çıktığı, AGİT ve daha bir çok uluslararası raporların ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle eleştirdiği ve son olarak Danıştay'da iptal davası süren bir uygulamaya özgür düşünce, bilimin, evrensel değerlerin üretildiği kurumlar olan üniversite adına senatoların destek vermesi bilimsel ve etik olarak kabul edilemez.

* BTK, uygulamaya yeterli ilgi filtre uygulamasına kamuoyu destek çalışması yapmaya girişti.. Eleştirel, bilimsel ve özgür düşüncenin merkezi olması gereken üniversitelerin bir kamuoyu çalışmasının aracı olarak kullanılması son derece düşündürücü ve aynı zamanda tehlikelidir.

* Uygulama devlet eliyle gerçekleştirilen merkezi, keyfi ve şeffaf olmayan bir filtreleme ve sansür sistemidir. Uygulamanın seçimlik olması, devlet eliyle yürütülen sansür gerçeğini ortadan kaldırmaz. Uygulama ifade özgürlüğünün sınırlarını daraltmakta, vatandaşlarımıza tek tip bir aile/çocuk tasarımını dayatmakta.

* Güvenlik tüm vatandaşların ve pek tabi çocukların hakkı ve ihtiyacıdır. Fakat söz konusu filtreler bunun için kesinlikle çözüm değildir. İnternet'in güvenli kullanımı filtrelerle değil, dijital okur yazarlıkla mümkündür. Merkezi filtre hiçbir demokratik ülkede önerilmemektedir. AGİT üyesi ülkeler arasında merkezi filtre uygulayan tek ülke maalesef Türkiye'dir. Devlet eliyle merkezi filtre uygulayan ülkeler ise Kuzey Kore, Çin, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerdir.

* İmza metnini ve imzacıları okumak için tıklayınız.

* İmzalamak için kayit@alternatifbilisim.org adresine e-posta atabilirsiniz.

Kaynak: Bianet