7 Ocak 2012 Cumartesi

78'lilerden işkenceciler hakkında suç duyurusu

Devrimci 78'liler Federasyonu, Mamak Askeri Cezaevi'nde işkence yaptıkları ifade edilen 26 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Devrimci 78'liler Federasyonu, 12 Eylül askeri darbesinden sorumlu generallerin yargılanması için iddianame hazırlanmasının ardından, 12 Eylül döneminde Mamak Askeri Cezaevi'nde işkence yaptığı belirlenen kişilerin isim listesini savcılığa verdi, suç duyurusunda bulundu.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya ile ilgili iddianame hazırladı. 12 Eylül döneminde Mamak, Metris ve Diyarbakır'ın da aralarında olduğu cezaevlerinde yaşanan işkencelerle ilgili soruşturma ise sürüyor.

İŞKENCECİ LİSTESİ TESLİM EDİLDİ

Devrimci 78'liler Federasyonu, Mamak Askeri Cezaevi'nde işkence yaptığı belirtilen askerlerin listesini savcılığa teslim etti. Listede, tutuklu Tümgeneral Hıfzı Çubukçu'nun da adı geçiyor.

Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, geçtiğimiz günlerde ETHA'ya yaptığı açıklamada, Evren ve Şahinkaya için hazırlanan iddianamenin genişletilmesi gerektiğini belirtmişti. Esentürk, aralarında Mehmet Ağar ve Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu kamuoyunda bilinen insanların işkence yaptığına dair tanıklıklar olduğunu ifade etmişti.

Esentürk, işkence yaptığını belirledikleri 30 bin asker, polis ve resmi olmayan görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurmuştu.

LİSTE ŞU ŞEKİLDE

Hakkında suç duyurusunda bulunulan askerlerin listesi ve o dönemki rütbeleri şu şekilde:

-Albay Raci Tetik
-Binbaşı Ahmet Uluçay
-Yarbay Engin Egin
-Hava Yüzbaşı Mehmet Bozdemir
-Hava Yüzbaşı Tamer Öğdüm
-Binbaşı Baysal Balaban
-Yüzbaşı Ferruh Parmaksızoğlu
-Topçu Yüzbaşı Mehmet Özer
-Yüzbaşı Tuna Akkurt
-Teğmen Hıfzı Çubuklu
-Yüzbaşı Ali Canpolak
-Üsteğmen Ali Yurtsevdi
-Teğmen Savaş Biçer
-Astsubay Mehmet Çakmakoğlu
-Kıdemli Başçavuş Abdullah Yıldız
-Kıdemli Çavuş Kemal Aytekin
-Kıdemli Çavuş Yaşar Gençay
-Er Mustafa Yengeç
-Çavuş Tahir Konuralp
-Çavuş Yüksel Ata
-Onbaşı Coşkun Çelebi
-Er Metin Sağlam
-Sivil gardiyan Bilal Boztepe, İsmail Yavaş, Mevlüt Öztürk, Mehmet Sungur.

Kaynak: ETHA